Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Bluffen om Aladdinasken avslöjad – så luras konsumenterna

20 dec, 2022 
Maja Slobodnik
Choklad från Aladdinaskar.
Aladdinasken med mörk choklad, som innehåller 100 gram mindre, säljs för samma pris som Paradisasken och den vanliga Aladdinasken.
Marabous pralinaskar Aladdin Mörk och Paradis säljs till samma pris trots att den ena innehåller mindre choklad.
46-åriga Anna i Örnsköldsvik känner sig lurad av chokladjätten.
Butikschefen vägrar svara på kritiken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den ena chokladasken väger 400 gram, den andra 500 gram – trots det säljs de för samma pris. Anna, 45, i Örnsköldsvik känner sig lurad.

– Jag blev lite arg. Jag jämförde askarna också, de är exakt lika stora. Så det där tycker jag är fult, berättar Anna för Aftonbladet.

Se också: Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minnsBrand logo
Se också: Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minns

Aladdinasken med mörk choklad som innehåller 100 gram mindre säljs precis som Paradisasken och den vanliga Aladdinasken för 59,95 kronor.

”Det står att det ska vara 500 gram”

Anna var i sin lokala matbutik i Örnsköldsvik när hon såg ett erbjudande om att köpa den traditionella pralinasken för 59,95 kronor. På hyllan låg tre olika sorter: den vanliga röda Aladdinasken, den bruna Aladdinasken med mörk choklad och den gula Paradisasken.

Annons

Det var då hon insåg att Aladdin Mörk väger 100 gram mindre än de andra två pralinaskarna.

– Jag såg av en slump att två av dem var 500 gram, och en av dem var 400 gram. Jag tittade på erbjudandelappen intill och det står att de ska vara 500 gram, säger Anna till Aftonbladet.

Företaget bekräftar

När Anna insåg Aladdinbluffen ville hon konfrontera butikspersonalen. Till hennes stora besvikelse hittade hon dock ingen i närheten.

– Jag kollar ofta på pris och gram, jag är ganska noga när jag går och kikar. Man ser ibland att det kan vara sånt där fult. Att de har sänkt nåt gram. Jag reagerade för jag har inte sett att det varit skillnad tidigare år, säger Anna.

Anna ville fråga butikspersonalen om det var något nytt för i år.

Chokladjätten Marabou ägs av företaget Mondelēz. Negar Sabaghzadeh är kommunikationsansvarig på företaget och bekräftar att Aladdin Mörk vägt 400 gram sedan den lanserades 2011. I den mörka asken är det tio praliner mindre än de andra två.

– Vi sätter inte priset ute i butik utan den frågan behöver ställas till dem. Aladdin Mörk Choklad är en annan produkt som inte innehåller samma praliner som Aladdin och Paradis, säger han till Aftonbladet.

Matbutiken i fråga har avböjt att ge någon kommentar.

Annons