Camilla Hamid lär oss att baka utan ugn

Camilla Hamid med en visp i handen
Camilla Hamid, bakinspiratören, lär oss baka "no bake" – alltså att baka helt utan ugn. Hon berättar också hur bakäventyret började och vilket som är hennes favoritredskap i köket.

Vi är många som suktar efter Camilla Hamids läckra recept på sötsaker så som kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk. Här delar succébloggerskan med sig av sina bästa bakknep och berättar om bakgrunden till boken Baka utan ugn.

Hur uppkom ditt bakintresse?

– Min mamma är helt fantastisk på att laga mat men gillar inte att baka. När jag blev nyfiken på hembakat fika som barn så fick jag helt enkelt utforska fika och bakning på egen hand. Jag och mamma blev ett superteam där hon stod för matlagningen och jag för fika/efterrätt.

Hur fick du idén till boken?

– Jag har alltid älskat att baka cheesecakes och pajer utan ugn och började snart att experimentera med att göra allt från bakelser, tårtor, småkakor och mjuka kakor. Det finns ingen annan bok om just ”no bake”. Jag ville göra en bok med recept som alla känner att de kan och orkar att baka efter.

Vad ska man tänka på när man bakar utan ugn?

– Att ha roligt! Det är så roligt och kravlöst att baka ”no bake” och ändå få ett förbluffande fint och gott resultat. Det är sällan helt kört på grund av ett enstaka misstag. Mycket går att rätta till, lappa ihop eller släta ut.

Något roligt bakminne i samband med ditt arbete med boken?

– Helt klart den dagen som mina vänner kom över på en generös buffé med bakverk från boken och vi tog en massa härliga bilder tillsammans med bokens fotograf och numera också vän, Ulrika Pousette.

Omslaget till Camilla Hamids Baka utan ugn

Ditt favoritredskap i köket?

– Matberedare! Om jag fick bestämma så skulle jag kalla den bakberedare. Den är så smidig att använda när man vill göra chokladbollssmet, mördeg, pannkakssmet, nötsmör, glass och botten till cheesecake. Man kan verkligen göra allt med en matberedare och den underlättar bakningen något enormt, samtidigt som den ser till att man får ett finfördelat och felfritt resultat.

Av Maria Ohlsson

Foto: Ulrika Pousette 

Mer recept och inspiration hos allas.se: