Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Chips från OLW innehåller akrylamid

15 jan, 2018 
Minna Wallén-Widung
OLW's chips innehåller 28 gånger mer akrylamid än konkurrenternas.
Svenska potatischips innehåller fortfarande höga halter av det cancerframkallande ämnet akrylamid. OLW:s chips innehåller betydligt högre halter än konkurrenterna, enligt en analys som Testfakta genomfört.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Redan för flera år sedan kom de första rapporterna om att potatischips innehöll höga halter av akrylamid, ett ämne som uppstår när viss mat upphettas till en viss temperatur genom exempelvis fritering. Om man får i sig mycket akrylamid under en lång tid ökar risken för cancer, och ämnet klassas som cancerframkallande enligt Livsmedelsverket.

Akrylamid finns i bland annat chips.
Akrylamid finns i bland annat chips, men också i exempelvis pommes frites, kaffe och bröd. Foto: IBL Bildbyrå

Nu har test- och researchföretaget Testfakta analyserat åtta olika sorters chips – och framför allt tre producenter sticker ut rejält, enligt rapporten som SVT Nyheter tagit del av.

Nya regler från och med april

I OLW:s Sourcream & onion-chips fanns 1 700 mikrogram akrylamid per kilo, vilket är 28 gånger mer än halterna i Estrellas linschips som innehöll minst akrylamid av de testade sorterna. Jämfört med chips från Pringles innehöll OLW-chipsen tio gånger mer akrylamid. Också Änglamarks och Bjäres chips innehöll mer än 1 000 mikrogram akrylamid per kilo, skriver SVT Nyheter.

Annons

I april i år träder nya regler från EU i kraft, där halterna av akrylamid i livsmedel ska regleras. De nivåer som kommit fram i Testfaktas analys, kommer inte att hålla måttet när de nya reglerna träder i kraft, enligt Livsmedelsverket.

Från och med april gäller nya regler för akrylamidhalterna i livsmedel. Foto: IBL Bildbyrå

De nya reglerna kräver att den producent som tillverkar chips med högre halter akrylamid än 750 mikrogram per kilo, måste vidta åtgärder för att minska mängden.

OLW om akrylamidlarmet: ”Löper större risk”

Till SVT Nyheter säger OLW att man beklagar de höga halterna av akrylamid i sina chips.

– Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips och den potatis som odlas i nordliga länder löper risk att ge högre mängder akrylamid, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som äger varumärket OLW.

Annons

Nu ska företaget se över vilka potatissorter som används i tillverkningen, och den sort som analyserats av Testfakta ska ersättas av andra.

OLW:s Sourcream & onion-chips innehöll betydligt högre halter akrylamid än flera andra konkurrenter. Foto: IBL Bildbyrå

Livsmedelsverket om akrylamid i chips

Enligt Livsmedelsverket innehåller vissa livsmedel så höga halter av akrylamid att de innebär risker som man annars inte tillåter för mat.

– Växtskyddsmedel som är cancerogena är förbjudna. Men när det gäller naturliga ämnen, miljögifter eller ämnen som tillkommer under processen arbetar vi i stället tillsammans med industrin för att sänka halterna så mycket som bara är möjligt, säger Petra Fohgelberg vid Livsmedelsverkets kontrollenhet till Testfakta.

Förutom linschipsen, ligger också potatischipsen från Lantchips, Estrella och Pringles under de kommande gränsvärdena.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons