Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Därför borde du äta mer paprika – och den är nyttigast

29 okt, 2019 
Marcus Alm
Detta är den nyttigaste paprikan och därför borde du äta mer av den.
Vi älskar paprika. Förutom att den spanska pepparn ger fina och färggranna måltider så har den dessutom flera positiva hälsoegenskaper.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Detta är den nyttigaste paprikan

När du står i affären och velar över vilken paprika du ska välja; grön, gul, orange, röd – eller någon av de ovanligare sorterna vita, lila eller svarta – så kan du i framtiden basera ditt val utifrån vilken som är nyttigast och inte bara efter vilken som blir vackrast på tallriken eller smakar godast. Det är nämligen så att den gula paprikan – som är sötare än den gröna – är hela tre gånger nyttigare än den röda och gröna frukten.

Paprika har mer vitaminer än apelsin

Gul paprika är nyttigare än både röd och grön.
Den gula paprikan är nyttigare än både den gröna och röda.

Både gul och grön paprika innehåller mer vitaminer än den klassiska vitaminbomben apelsin, rapporterar MåBra. Av de båda är den gula att föredra då den innehåller hela fyra gånger mer c-vitamin än en apelsin. Den gröna går dock inte heller av för hackor – utan innehåller dubbelt så mycket c-vitamin som apelsinen.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Av de livsmedel som har mer c-vitamin än gul paprika finns bara torkade nyponfrön, färsk chili, torkad papaya och svarta vinbär. Gul paprika har hela 205 milligram c-vitamin per 100 gram.

Gul paprika har stort näringsinnehåll – och riktigt mycket fiber

Förutom c-vitamin innehållet så har gul paprika dessutom mer av både kalcium och järn än de övriga paprikorna. Men det är fiberinnehållet som verkligen får den gula paprikan att stå ut. Den innehåller nämligen hela tre gånger så mycket fibrer som den röda paprikan.

Därför vill du äta paprika med mer fiber

Fibrer är en riktig dunderkur för kroppen. Förutom att det hjälper dig med ämnesomsättning och andra tarmbesvär så har en stor studie slagit fast att mat med mycket fiber minskar risken att dö i förtid oavsett orsak.

Se också: 5 skäl till att äta mer ingefära

5 skäl till att äta mer ingefäraBrand logo
5 skäl till att äta mer ingefära

Enligt studien var den största riskminskningen observerad hos personer som åt 25-29 gram fiber per dag från naturliga källor som frukt och grönt – men de allra flesta äter mindre än 20 gram om dagen.

Den gula paprikan är med andra ord något av en hälsobomb – som vi väljer framför andra sorters paprika framöver.

Källa: MåBra, Livsmedelsverket.se, Time.com

Annons