Därför ska du skippa oljan i pastavattnet – felet som nästan alla gör

Till vänster, en kock lägger spagetti i en kastrull, till höger, kokande pasta.

Foto: Shutterstock/TT

De flesta gör det – samtliga borde låta bli. Olja i pastavattnet är ovanan i köket som vi omedelbart bör sluta med. Här är anledningen.

Pasta är en av de mest tacksamma ingredienserna när fantasin tryter i köket.

Möjligheterna är i princip oändliga.

Men det finns en ovana som många av oss håller fast i – mot bättre vetande. Vi lägger olja i pastavattnet. Detta ofog är en dålig idé enligt kocken och youtubern Filip Poon som blev ett känt ansikte när han deltog i Sveriges Mästerkock år 2015.

Se också: Minska matsvinnet – gör frysta smakbomber!
0:50

Efter reklamen: Se också: Minska matsvinnet – gör frysta smakbomber!

(0:50)

Det är i hans självbetitlade tv-program på kanalen Godare som han berättar om varför vi ska skippa oljan.

– Jag ser alldeles för många kockar som drar i lite olivolja eller rapsolja. Detta för att förhindra att vattnet kokar över, vilket det nånstans gör lite grann. Men det kan man lösa genom att kontrollera värmen. Men häller man i olja i pastavattnet så stör man ofta hela rätten, säger Flip Poon.

Pastan blir hal av olja

Han utvecklar resonemanget med yviga gester.

– Det som händer när man häller i olja i kokande pastavatten är att när man sedan häller av vattnet i durkslaget så har oljan fastnat på pastan. Vad betyder det? Jo att såsen, som man sen blandar in tillsammans med pastan, inte omfamnas. Istället stöter pastan bort all fin, gräddig sås som man har. Så skippa oljan helt enkelt när du kokar pasta, säger Filip Poon.

Med andra ord: Pastan blir hal av oljan. Det är inte att föredra.

Chefredaktören för Matmagasinet, Maud Onnermark, också känd för sin medverkan i Go´kväll, är inne på exakt samma linje.

– Ja jag håller med. Ingen olja i pastavattnet, men rejält med salt.

Hon ger också två andra tips om hur hemmakocken lyckas med pastan.

– Ett fel som många svenskar gör är att servera pasta och till exempel köttfärssåsen var för sig. Den nykokta pastan ska blandas med köttfärssåsen eller annan sås före serveringen, det blir så mycket godare när pastan får suga åt sig smakerna från såsen.

Det andra rådet är att spara lite av kokvattnet.

– Det gör att rätten kommer kännas krämigare och godare.

Maud Onnermark Foto Christina Uhlin

Så kokar du pasta – enligt Maud Onnermark

Koka pastan i saltat vatten tills den är nästan helt färdigkokt. Ta av lite av kokvattnet och häll av resten i ett durkslag. Blanda pasta och sås i den varma grytan och späd med lite av kokvattnet (någon dl) och låt de tillagas tillsammans och gifta sig tills pastan bli precis perfekt kokt.

Vill du ta del av Maud Onnermarks tips och recept? Du hitter hennes matblogg här.

Se också: Aioli med sesamolja - Sveriges mästerkock ger oss receptet
1:30

Efter reklamen: Se också: Aioli med sesamolja - Sveriges mästerkock ger oss receptet

(1:30)