Den elektriska kaffebryggaren fyller 50 år!

Elektrisk kaffebryggare.
För 50 år sedan lanserade Melitta den elektriska kaffebryggaren. En uppfinning som förändrade hur vi njuter av kaffe i Sverige.

Åren har gått, och såväl vårt sätt att njuta av kaffe som bryggarna har utvecklats sedan 1965.

Men gammal är äldst och därför så uppmuntrar Melitta alla Sveriges kaffenjutare att delta i sökandet efter originalet – den första elektriska kaffebryggaren.

Melitta Bentz uppfann kaffefilter

Ända sedan Melitta Bentz uppfann kaffefiltret 1908 har Melitta bistått kaffedrickare att njuta av denna dryck på ett enkelt och smakfullt sätt.

För 50 år sedan introducera Melitta den elektriska kaffebryggaren och blev därmed en av pionjärerna som var med och skapade den moderna svenska fikakulturen.

Att ”fika” har blivit ett begrepp inte bara i Sverige och är bland det mest svenska man kan göra. Och den elektriska kaffebryggaren är navet i denna vardagliga kulturyttring och umgängesform.

Den första elektriska kaffebryggaren

För att fira jubileet och hylla vardagshjälten kaffebryggaren samt fikafenomenet så vill Melitta engagera svenska folket i jakten på att finna originalbryggaren från 1965.

Melitta uppmanar därför alla kaffenjutare att söka igenom nätsajter, loppisar, antikhandlare, förråd, garage och fikarum efter bryggaren “Melitta MA 120”. Den person som först finner denna klenod belönas med 10 000 kr, en studieresa till kaffestaden Helsingborg och en av Melittas nya kaffebryggare.

Läs också: 13 oväntade saker du kan ha kaffefilter till!