Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Den perfekta köttbullen – mästerkockarnas bästa tips

14 dec, 2018 
Louise Andersson
Jakten på den perfekta köttbullen
Här delar våra mästare i köket med sig av sina bästa köttbulletips. Klassiskt, vegetariskt, glutenfritt eller asiatiskt. Här kan alla hitta sin favorit!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi rullar den, vi steker den och vi äter den i mängder. Så långt vi kan minnas har köttbullen varit en självklar del av våra svenska högtider och inte minst ett måste på julbordet. Formen må vara densamma, men ingredienserna som gömmer sig inuti varierar mer än du tror. Här är kockarnas bästa tips!

Så får du den bästa konsistensen

För att ge dina köttbullar en fyllig men lätt konsistens är det vanligaste alternativet att tillsätta lite ströbröd i smeten. I krögaren Leif Mannerströms fall består brödet av färsk baguette som blöts ner. Behöver köttbullarna sedan bli saftigare river han i lite kall, kokt potatis.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ännu ett sätt att fylla ut sina köttbullar med något annat än köttfärs är att vända i lite förkokta kikärtor och havregryn. Något 2015 års vinnare av Sveriges Mästerkock i TV4, Sandra Mastio rekommenderar som ett klimatsmart alternativ.

Vegetariska varianter

Vill man köra helt och hållet vegetariskt kan man rulla ihop kocken Julia Tuvessons julsmakande cheddarbollar, bestående av solrosfrön, färskost, rivet grönt äpple, skånsk grov senap och cheddarost så klart.

Annons

– Hela familjen älskar dem, till och med de inbitna köttätarna, just för att de är så förbannat goda, säger hon.

Inspiration från hemorten

För köttälskarna finns det alltid utrymme att kombinera och att hitta nytänkande kombinationer. Kanske med asiatiska smaker som soja, fisksås, vitlök och ingefära. Komponerad av ännu en vinnare av Sveriges Mästerkock (2013), Jennie Walldén.

– Det finns en specialitet från min födelsestad, Gwangju i Korea där man gör färsbiffar av oxbringa som man hackar fint och smaksätter ungefär på det här viset. Tteok-galbi heter det och är supergott, säger hon.

Att inspireras av sin uppväxtort är någonting som även Matmagasinets chefredaktör Maud Onnermark gjort i sitt recept. Norrländskan vars köttbullar innehåller älgkött och tillsammans med en skvätt grädde får en fyllig smak.

Recepten går i arv

Hur köttbullsrecepten kommer till kan vara lite av ett mysterium. Men efter att ha pratat med några av Sveriges mest kända kockar kan vi konstatera att deras recept är en mix av eget skapande och arvegods. Arv som kommit från ”min mans mammas granne” till ”min fru”. Ingens köttbullsrecept är den andras lik, men vikten av köttbullar på julbordet tycks vara densamma.

Läs också:

Tareq Taylors kryddiga köttbullar

Jessica Frejs glutenfria julköttbullar

Per Morbergs viltköttbullar

Sandra Mastios köttbullar med kikärtor

Julia Tuvessons vegetariska köttbullar

Leif Mannerströms köttbullar

Jennie Walldéns koreanska köttbullar

Maud Onnermarks julköttbullar

Annons