Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Doftprov ska avslöja ”gammal” mjölk

21 sep, 2018 
Henrik Högström
Lukta på mjölken istället för att lita på bäst-före-datumet.
Vi slänger för mycket mat bara för att datumet gått ut. Från livsmedelsbranschen kommer nu initiativ för att minska svinnet. Bland annat har Coop släppt ett doftprov som ska hjälpa kunderna skilja på bra och dålig mjölk.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med ”bäst före”-märkningar på maten så litar vi ofta mer på datumet än på våra sinnen. Om det står att mjölken har gått ut så hälls den ut i vasken.

Men ”bäst före”-märkningen innebär inte med nödvändighet att mjölken, eller vad det nu rör sig om, är odrickbar när datumet passerats.

Läs också: 8 saker i ditt hem du inte visste hade ett bäst före-datum

Följden av vår bokstavstrogna hållning till datummärkningen är att matsvinnet nått höga nivåer. Enligt Naturvårdsverket slängde svenska hushåll runt 200 000 ton ätbar mat 2016.

Allt beror så klart inte på datummärkning men det är en bidragande orsak.

”Old milk”

Nu har livsmedelsbranschen själva börjat dra sitt strå till stacken för att svinnet ska minska på olika sätt.

Butikskedjan Coop också lanserat ett drag i samma riktning med doften ”Old Milk”. Det är, precis som namnet antyder, en lukt som påminner om dålig mjölk. Och namnet är så klart en blinkning till klassiska rakvattnet ”Old spice”

Annons

Med doftprovet vill Coop ge ett doft-facit till kunderna och samtidigt uppmuntra dem att lita på sina sinnen innan de slänger en vara.

Läs också: 10 livsmedel som håller MYCKET längre än sitt bäst före-datum

– Våga lukta, titta och smaka på maten innan du slänger den, säger Anneli Bylund, tf hållbarhetschef på Coop, i en kommentar.

Doftprovet kan beställas på Coops hemsida.

Arlas alternativa märkning

Även mejeriföretaget Arla har agerat för att minska svinnet. I augusti lanserade Arla en ny märkning på vissa produkter.

Strax under bäst före-datumet ska det hädanefter stå ”ofta bra efter”, vilket företaget hoppas ska uppmuntra konsumenten att inte reflexmässigt slänga en produkt som passerat bäst före-datumet.

Även konsumentminister Per Bolund (MP) vill se en ändring på datummärkningen eftersom det bidrar till matsvinnet.

– Vi har ett alldeles för stort matsvinn i Sverige. Ungefär 30 procent av det som produceras på svenska åkrar försvinner och vi vill öka människors förståelse för att maten faktiskt är ätbar efter ”bäst före”-datum, säger konsumentminister Per Bolund (MP) till TT.

Så länge håller matvarorna efter bäst-före-datumet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons