Ernst Kirchsteigers glögg stoppas efter explosioner

Ernst Kirchsteigers glögg slutas säljas på systembolaget och COOP efter att flaskan exploderat.
Efter larm om att Ernst Kirchsteigers julglögg exploderat vid flera tillfällen, väljer COOP och Systembolaget att stoppa försäljningen av produkten.

Jultider är också glöggtider och drycken säljs som smör i solsken. Men för Ernst Kirchsteigers annars söta julglögg väntas bittra tider, detta sedan Ernst Kirchsteigers julglögg exploderat vid flera tillfällen. Detta enligt Aftonbladet som beskriver hur delar av kunders kylskåp trasats sönder av flaskan som beskrivs som en ”splittergranat”.

Systembolaget återkallar Ernst glögg

Efter nyheten valde Systembolaget att stoppa all försäljning av Ernst Kirchsteigers glögg. Detta efter att tre kunder vänt sig till företaget men snarlika berättelser.

– Vi säljstoppar produkten med anledning av explosionsrisken. Flaskan har inte bara gått sönder i stora bitar, utan det handlar om en explosion med mindre glasbitar, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig vid Systembolaget.

Det handlar en mängd flaskor, uppskattningsvis 10 000 stycken som återkallas av Systembolaget. Dessa kommer att skickas till Systembolagets reklamationslager där orsaken bakom explosionerna kommer att utredas. De kunder som har en flaska, oöppnad eller ej, kan reklamera denna.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

COOP beslutar att stoppa glöggen

När vi hör av till de stora livsmedelsaktörerna möts vi av förvånade kommentarer, nyheten om att glöggen riskerar att exploderar har gått flera förbi. För Axfoods dels innebär explosionsrisken ingen fara, de uppger att de inte har produkten i sitt sortiment.

Men för COOP blir svaret annorlunda, efter vårt samtal meddelar företaget att produkten får säljstopp i samtliga butiker. Hur många flaskor som det rör sig om i COOP:s fall, kan Tobias Rydergren, presschef vid COOP, inte svara på i skrivande stund.

– Vi ska precis informera våra butiker om problemen med glöggen och de kommer att plocka bort den från hyllorna, säger Tobias Rydergren.

Inte ovanligt med explosioner

När vi når Edward Liepe, vd för Saturnus som står bakom Ernst glögg, konstaterar han att problemet är olyckligt men inte ovanligt.

– När vi pratat med Systembolaget uppger de att det inte är ovanligt att flaskor exploderar i deras sortiment. Det betyder såklart inte att det är mindre olyckligt, säger Edward Liepe.

Edward förklarar att företaget gjort omfattande tester av glöggen, tester som inte visat på några som helst brister. Vad explosionerna beror på är svårt att svara på menar han, men spekulerar kring att det kan handla om en jäsningsprocess.

”Ekonomiskt kännbart”

Att flaskan nu dras in är ekonomiskt kännbart menar Edward Liepe, ett säljstopp som han menar dels beror på medias bevakning.

– Nu kom Aftonbladet och det blev en medial grej. Efter ett telefonmöte i morse beslutade vi oss för att ta de säkra före det osäkra, säger Edward Liepe.

Men det är inte så att någon druckit detta och att det exploderat i magen. Det är ingen fara för konsumenten som druckit glöggen.