Fakta om kaffe i Sverige och andra länder

Kvinna dricker kaffe.
Den 29 september firas internationella kaffedagen och det uppmärksammar resesöksajten momondo genom att guida nyfikna resenärer till 29 länder för att testa 40 olika kaffedrycker. För den kaffeintresserade finns här många spännande drycker att upptäcka på sina resor.

Kaffe är en dryck som de flesta svenskar har en relation till. Drycken hjälper många att starta dagen medan andra associerar den med ett perfekt avslut på en middag eller som en ingrediens i chokladbollar. För att fira Kaffets Dag guidar momondo kaffeentusiaster genom världen med sin kaffekarta som innehåller totalt 40 kaffedrycker, från en slät kopp kaffe till americano och pharisäer.

Kaffet i Sverige

1685 kom kaffet till Sverige via Göteborgs hamn. Under senare delen av 1800-talet sågs kaffet som ett substitut till vodkan och många menade att man inte skulle dricka den svarta drycken. Idag ligger Sverige på tredje plats på listan med de länder som konsumerar mest kaffe per capita, och i genomsnitt dricker varje svensk kaffedrickare tre koppar om dagen. En stor skillnad mellan Sverige och andra länder, är vårt fika som vi är ensamma om.

Kaffeälskande länder världen över

Italien är ett välkänt kaffeland med sin caffè macchiato (1 del espresso som är toppad med några skedar skummad mjölk) och cappuccino (1 del espresso och 1 del skummad mjölk). Italien har också flest antal kaffebarer per capita, i landet finns nämligen 100 000 kaffebarer på 60 miljoner människor. Detta kan jämföras med kafékedjan Starbucks som har omkring 20 500 kaféer runt om i världen.

USA är ett stort kaffeland där över 103 miljoner amerikaner dagligen dricker kaffe. Seattle är landets kafétätaste stad, här finns 10 gånger fler kaféer än i resten av landet. Besökare i USA kan prova en americano (1 del espresso och 2 delar hett vatten) eller en svalkande iced coffee (3 delar bryggkaffe, 1 del kaffegrädde + socker och isbitar).

Tyskarna är också ett kaffeälskande folk, och landet importerar näst mest kaffe i världen. Två krämiga kaffedrycker som serveras här är pharisäer och eiskaffee. Pharisäer består av 1 fjärdedels kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 2 shottar rom och vispad grädde på toppen. Eiskaffee är en blandning mellan en kopp kaffe och en efterrätt, och innehåller kallt kaffe, 2 skopor vaniljglass och vispad grädde som toppas med chokladströssel.

Exotiska kaffedestinationer

Vietnam är den näst största kaffeproducenten i världen, efter Brasilien. Två lokala kaffedrycker i Vietnam är cà phê sữa đá och cà phê trững. Ingredienserna i cà phê sữa đá är 1 del kaffe, is, 3 delar kokande vatten och 2 matskedar kondenserad mjölk. Cà phê trững är ur svenska ögon en lite mer annorlunda kaffedryck då den innehåller en rå äggula. Den består i övrigt av 1 kopp vietnamesiskt bryggkaffe och 2 teskedar vispad kondenserad mjölk.

Colombia är en annan stor kaffeproducent och Eje Cafetero, eller ”Kaffetriangeln”, är området där den största delen av landets kaffe kommer ifrån. Landet har en egen espresso-liknande dryck, Tinto. Chaqueta är en annan dryck som är speciell för landet och den består av 1 del kaffe och 1 del aguapanela (sockerrörsvatten).

Senegal har en egen kaffedryck, café Touba. Drycken har fått sitt namn från den senegaliska staden Touba som anses vara helig. Ursprunget för kaffet tros vara att det användes som medicin för att hjälpa människor att få sina böner hörda. Café Touba består av 3 delar kaffe gjort på bönor som rostats med svartpeppar och klöver samt en del socker.

40 olika kaffe att testa i olika länder hittar du här.

Källa: momondo