Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

”Vanlig” Fanta innehåller numera sötningsmedel – konsumenter rasar

20 okt, 2021 
Lukas Ernryd
Även vanlig Fanta innehåller numera aspartam vilket har skapat heta känslor i sociala medier.
Fanta görs numera efter ett nytt recept som innehåller aspartam vilket inte gått kunderna obemärkt förbi. I sociala medier har många uttryckt sitt missnöje.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är många konsumenter som vill undvika sötningsmedel i livsmedel. Men nu har det blivit lite svårare. I alla fall för alla som köper läsk.

Numera innehåller den vanliga sorten av Fanta orange även aspartam. Det är ett sötningsmedel som började användas i starten av 1980-talet och blivit ett flitigt använt sötningsmedel. Men det delar folk i två läger och många försöker aktivt undvika aspartam.

Se också: 5 klassiska matbluffar

5 klassiska matbluffarBrand logo
5 klassiska matbluffar

På Fantaflaskan kan man i dag läsa "Ny smak" och innehållsförteckningen visar att den är sötad med både aspartam och vanligt socker.

Det nya receptet faller inte alla i smaken.

Det betyder nämligen att man inte kan välja bort sötningsmedel om man vill köpa apelsinläsk från Coca cola. Tidigare har aspartam endast varit förknippat med light-produkter.

Annons

Så här skriver en privatperson på Coca colas svenska Facebook-sida.

”Ta bort sötningsmedlen ur de VANLIGA drickorna, tack. Finns absolut ingen som helst anledning till att ens ha med det OCH socker, för hade folk brytt sig om sitt kalori-intag skulle de väl inte ens köpt läsk till att börja med? Tack för att ni också blivit ett företag som slutat att bry er om oss som är överkänsliga och/eller avskyr sötningsmedel”.

Svaret från företaget

Coca cola Sverige svarar:

"Receptuppdateringen av bla Fanta Orange är en del av vårt löfte om att minska användningen av tillsatt socker i våra drycker. Coca-Cola i Sverige har länge haft en ambition av att sänka mängden tillsatt socker i våra produkter på den svenska marknaden. Vi har ett sockeråtagande att sänka mängden tillsatt socker i vår portfölj med 15% till 2025."

Men trots att Coca cola svarar flitigt i kommentarsfältet flödar kritiken in.

"Mindre socker är helt ok men ersätt inte den med sötningsmedel. Jag personligen och det finns säkert fler som är allergiska mot sötningsmedel. Speciellt aspartan som orsakar halsbränna och lös mage".

Annons

"Jaha, då kan man inte dricka Fanta längre. Mår superilla av minsta lilla aspartam. Dessutom är det farligt. Använd stevia i stället om ni absolut måste dra ner på sockerhalten."

"Tack för att jag inte längre kan dricka Fanta sen jag gjorde en magoperation tål jag inte längre det konstgjorda sockret med aspartam. Hade det inte varit lättare o ta det brittiska receptet med betydligt mindre socker i? Fy på er. Men såklart låter bra men som alla vet är dessa kemiska ämnen billigare än socker....."

Även juicehalten har minskat

Expressen har varit i kontakt med Coca cola i Sverige. Företaget vill inte svara på om de mötts av en storm av negativ kritik, men Nermin Mohamad Ali, kommunikationschef på Coca-cola company i Sverige, svarar kvällstidningen så här i ett mejl:

”Vi får ofta in önskemål av våra konsumenter gällande olika typer av förändringar och förbättringar som vi tar vidare och har som underlag när vi tittar på framtida utvecklingar av våra olika produkter. Oavsett om det gäller en ny smak eller andra förbättringar”.

Expressen berättar också att Fantas fruktinnehåll har minskat från 6,5 till 4,5 procent. Enligt Nermin Mohamad Ali skedde minskningen kring år 2015 för att minska fällningen i drycken.

Annons