Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Flintastek i ugn – så gör du

07 jun, 2019 
Marcus Alm
Kan man ugnssteka flintastek? Självklart!
Flintastek går utmärkt att steka i ugnen – men det finns några saker som är viktiga att tänka på för att lyckas få den riktigt saftig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Flintasteken är något av en svensk sommarinstitution, men flintasteken har faktiskt bara varit populär i Sverige sedan 80-talet. Flintasteken kommer från grisens bak och är exakt samma styckesdetalj som julskinkan men skivad. Steken ska vara framtagen på 60-talet i Västervik, men succén kom först på 80-talet då man bytte namn från rysstek till flintastek efter det populära barnprogrammet Familjen Flinta.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Köttet är relativt fettsnålt, runt 3 procent enligt Svenskt kött, och bör därför tillagas på en lite lägre värme så att den inte blir torr. Behåll också fettkappan på som ger massor av smak till köttet.

Kan man grilla flintastek i ugnen?

Har du gjort dig redo att grilla och så öppnade sig himlen plötsligt i ett skyfall? Inga problem – flintasteken går bra att grilla i ugnen! Tänk bara på att först bryna den i olja så att du får en riktigt fin yta. Det är också en bra idé att skära några snitt i svålen innan så att inte steken buktar ihop sig.

Annons

Tillaga i ugn – tillagningstid och temperatur för flintasteken

När du snittar svålen kan du också passa på att sätta igång ugnen. För flintastek i ugnen rekommenderas 175°c, men eftersom den ofta skiljer sig i kocklek från en stek till en annan skiljer sig också tillagningstiden ofta åt.

Innertemperatur

När du ugnssteker din flintastek bör du använda dig av en termometer som kan mäta köttets innertemperatur. Eftersom det är fläskkött vill du att det är helt genomstekt – men du vill inte att den blir torr! Satsa på en innertemperatur på 68°c och låt den sedan vila utanför ugnen till innertemperatur 70°c. Då är flintasteken klar men inte torr.

Flintastek i stekpåse eller lergryta

Flintastek går utmärkt att tillaga i stekpåse! Stekpåsen används för att behålla köttets saftighet – något flintasteken mår bra av – och för att undvika jobbigt stänk i ugnen. En lergryta kan också användas till flintasteken med goda resultat. Även lergrytan stänger inne vätskan, gör köttet mört och saftigt och skyddar ugnen från att bli smutsig.

Källa: Svensktkött.se, wikipedia, allas.se

Foto: Anna Bergkvist/xp/TT

Annons