Guide: Så förvarar du potatis för längsta hållbarhet

Kvinna skalar potatis

Foto: TT/Shutterstock

Glöm allt om svampiga knölar med groddar och märkliga färger. Vi lär dig hur du förvarar potatis enligt konstens alla regler för längsta hållbarhet.

Vi svenskar älskar potatis och äter i genomsnitt nästan 60 kilo per person och år. Vi älskar både de mjöliga och fasta sorterna, men helst av allt äter vi King Edward-sorten som alltså är den vanligaste i Sverige, enligt köket.se.

Se också: Så odlar du potatis i kruka

0:56

Efter reklamen: DIY: Så odlar du potatis i kruka.

(0:56)

Och inte undra på att potatis är så populärt; den lilla knölen är perfekt och plånboksvänlig vardagsmat som går att kombinera nästintill oändligt mycket. Dessutom har den av naturen lång hållbarhet, bara man förvarar den på rätt sätt. Potatis är nämligen känslig för ljus och ett av de vanligaste misstagen vi gör med de populära knölarna är just att vi förvarar dem där det är för mycket ljus och gör dem därmed oätliga.

Gröna fläckar på potatis

När potatisen ligger alltför ljust är det vanligt att de får gröna fläckar. Dessa kommer från det klorofyll som bildas när potatisen ligger för ljust. Det gröna kan också tyda på att potatisen håller på att bilda så kallade glykoalkaloider som är beska och giftiga ämnen som finns i potatisen. Om man äter för mycket av glykoalkaloiderna kan det leda till diarré, illamående och magknip.

Om din potatis har fått gröna fläckar kan du skära bort dem och använda potatisen ändå, men om hela potatisen har hunnit att bli grön gör du bäst i att slänga den. Att skala potatis är ett smart sätt att undvika att få i sig gifterna eftersom majoriteten av dem sitter i skalet, eller precis under.

Förvara potatisen mörkt och kallt

Potatis ska alltid förvaras mörkt och svalt, men behöver inte vara kylskåpskall. Den ideala temperaturen för potatisförvaring är mellan 5 och 10 grader så potatis kan med fördel förvaras utomhus stora delar av året.

Ett smart sätt att säkerställa att potatisen är i mörker är att förvara dem i en potatispåse som är skräddarsydd för ändamålet. Den här smarta modellen från KitchenCrafts ser till att hålla potatisarna färska så länge som möjligt. De rymliga påsarna mäter 26 x 38 centimeter och fungerar för förvaring av alla sorters potatis.

Läs mer och beställ påsarna här (reklamlänk från Allas shop)