Godaste rosévinerna 2020 – stort test

Glada människor dricker rosévin av olika slag.

Foto: TT

Vilket rosévin tycker du är godast? Det får du avgöra själv – men vi har testat budget, lyx och bag in box för att utse vilket rosévin som blir bäst i test!
Vinguide för ölälskaren
Slå på ljud

Rosévin – bäst i test 2020: Sommarens godaste viner

Sol, träffas utomhus, något gott att äta – och ett glas rosé! Det rosa vinet har blivit synonymt med sommarfest för många och här är några bra val du kan göra på systembolaget!

Vi har testat och valt ut 12 prisvärda roséviner på flaska, box och burk som vi gärna rekommenderar. En vinnare är utsedd i klasserna budget, lyx respektive box. Självklart har vi även provsmakat alkoholfritt alternativ till rosévin.

Bästa rosévinet under 100 kronor

Jacob´s Creek Crisp Rosé, Australien

Läskande med rödbäriga toner, inslag av melon och en liten avrundad eftersmak. Passar lika bra som lättsam drink som till exempelvis till en krämig avokadosallad med färska räkor. Vinet är gjort av druvan shiraz.

Nr 2181, 79 kr

Via del Campo Rosado 2019, Spanien

Ekorosé med en rödbärig fräschör och en fint avrundad ton. Perfekt att ta med på picknicken tillsammans med en matig kycklingsallad.

Nr 2900, 79 kr.

Colle Reale

Cerasuolo Rosé, Italien

Ekologiskt med drag av vinbär, körsbär och en frisk fruktsyra. Ett utmärkt vin till en buffé med blandade smaker. Efter att druvorna pressats fick skalen ligga kvar och laka ur i musten ca 36 timmar för att ge färg och smak.

Nr 2242, 89 kr

Bästa rosévinet i budgetklass: Domaine de Collavery

Domaine de Collavery, Frankrike

Klassisk provence-rosé i blekt rosa med toner av röda bär, färska örter och grapefrukt. Gott till en pissaladière, fransk lökpizza. Vinets fräschör möter sältan i pizzan på ett läckert sätt. Servera vid 8°.

Nr 2859, 95 kr

Mas Mellot, Frankrike

Krispigt torrt ekovin med blek orangerosa ton som avnjutes bäst till en fräsch sallad eller varför inte grillad fisk. Smaker av blodgrapefrukt, smultron, röda vinbär och en lite metalliskt örtig smak.

Nr 272801, 99 kr

Godaste rosévinet över 100 kronor

Testvinnare i lyxklass: Jurtschitsch Rosé

Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 2019, Österrike

Läskande, frisk stil med stråk av röda bär och syrlig blodgrape. Ekologiskt. Gärna till kokt sparris med len hollandaisesås.

Nr 5600, 119 kr.

Les Lauzeraies Tavel, Frankrike

Relativt smakrikt rosévin från Tavel i Rhônedalen. Här finns toner av körsbär, äpplen och en god intensitet i avslutningen. Passar till ugnsrostad kyckling smaksatt med färska örter och citron, serverad med en mild vitlökskräm.

Nr 2724, 129 kr

M de Minuty Rosé 2019, Frankrike

Klassisk rosé frånProvence. Stramt, aptit-retande. Här finns toner av hallon, örter och färsk citrus. Gott till tunn lökpaj med en örtsallad.

Nr 2590, 139 kr.

Godaste rosévinet – bag in box

Bäst i box: 99 Rosas Organic Rosé

99 Rosas Organic Rosé 2019, Spanien

Ekologiskt rosévin i torr stil med toner av saftiga jordgubbar, blodgrape och en pigg, ungdomlig fräschör. Bra dryckesval till en lättsam sommarbuffé med många gröna rätter, exempelvis frasiga sparrisflan.

Nr 2551, 209 kr (3 liter)

Coteaux dÁix en Provence

Ett ganska fylligt ekologiskt rosé med blekt orangerosa färg. Smak av röda bär och citrus med ton av smultron och vinbär samt en örtig touch. Passar till bådeapéritif, skaldjur,en god lökpaj eller asiatiska smaker.

Nr 2237, 259 kr (2,25 liter)

Rosévin på burk

Dark Horse Rosé

Amerikanskt vin i provencalsk stil med torr, fruktig smak med toner av röda bär. Säljes på burk vilket är perfekt till vårens och sommarens picknick-utflykter. Men drick inte ur burken, det förstör smaken helt, häll upp i glas. Burken rymmer motsvarande en halv flaska vin och börjar säljas på Systembolaget 1 juni. Låg sockerhalt, bara 1g/l.

Nr 243615, 59 kr (375 ml)

Alkoholfritt rosévin

Leitz Eins Zwei Zero Rosé, Tyskland

Friskt och syrligt med smak som påminner om röda vinbär och hallon. Lätt druvsötma i avslutningen. Till lättare rätter eller som drink. Producent är välrenommerade Johannes Leitz, som satt en ära i att producera välgjorda, alkoholfria viner.

Nr 19010, 50 kr

Test av rosévin: Här är tidigare års bästa rosévin

Stort test: Godaste rosévinerna 2019
Gott rosévin i sommar – bäst i test 2018