Hanna Olvenmark tipsar om nyttig mat – under tian

Hanna Olvenmark
Många av oss vill äta mat som är nyttig, god och klimatsmart. Släng dessutom in att den ska vara billig också så har du en svår nöt att knäcka. Inga problem, om du frågar dietisten Hanna Olvenmark.

Hanna Olvenmark är grundare till  bloggen  och Instagram-kontot  Portionen Under Tian, som på senare tid fått stor uppmärksamhet och många hängivna följare. I hennes bok med samma namn, ges läsaren 50 vegetariska recept där varje portion som mest kostar 10 kronor och vars koldioxidutsläpp ligger i linje med WWF:s rekommendation. 

– Recepten går fort att laga, det handlar om att planera och förbereda. Jag förespråkar att vara snål, även med din egen tid. Då handlar det om att kapa bort onödiga saker, att handla en gång i veckan istället för varje dag är en sak som ger mer tid, säger Hanna Olvenmark. 

Hanna Olvenmark tipsar om billig och nyttig mat under tian

Hanna Olvenmark lagar mat som är billig, god och klimatsmart. Foto: Ulrika Pousette

Hängiven snåljåp och matälskare 

För Hanna var det hennes stora kärlek för god mat och den egna snålheten som var drivkraften till att börja med projektet som idag blivit hennes levebröd. Utbildning som dietist och en master i entreprenörskap vid Chalmers i Göteborg, har visat sig vara en lyckad kombination. 

– Men det hela började egentligen med att jag flyttade hemifrån och behövde klara mig med mina egna pengar, säger Hanna. 

Billig och klimatsmart mat kan vara god, det har Hanna bevisat genom sina recept gång på gång. För även den som inte haft en tanke på att äta vegetariskt, har blivit överraskad. Men vägen till köttätaren går snarare via magen och snålheten, än klimat- och djurhänsynen. 

Hannas matportioner under tian

Recepten kostar inte mer än 10 kronor per portion. Foto: Ulrika Pousette

– Många har ätit vegetariskt någon gång och inte tyckt det var gott. Men det har hänt så otroligt mycket med vegetarisk mat de senaste åren. 

– Det är svårt att förklara med ord hur något smakar, man måste bestämma sig för att prova något recept som man tycker låter gott. 

Hanna rekommenderar flera olika recept för den som vill prova på för första gången. Den  fruktiga kokosmjölkgrytan  (vars recept du hittar här nedan) faller många i smaken. Men även den  vegetariska linsstroganoff  och  Pizza Bianco med kronärtkockskräm  har blivit två uppskattade klassiker. 

Orsaken till att köttet lyser med sin frånvaro är dess pris och klimatpåverkan. 

– Det går att äta kött under tian, men då äter du dåligt importerat kött och det förespråkar jag absolut inte. Kött är en lyxvara, en produkt som du betalar mer för men äter mer sällan. 

Hanna Olvenmarks fruktiga kokosmjölkgryta – recept 

2 burkar kokosmjölk a 400 ml ( 24 kr) 

2 gula lökar (2 kr) 

2 msk currry 

2 vitlöksklyftor (1 kr) 

10 dl kokade kikärtor (10 kr) 

1/2 dl jordnötssmör (4 kr) 

1 paket krossade tomater (5 kr) 

3 ekologiska bananer (7 kr) 

1 pkt frusen mango (15 kr) 

1 grönsaksbuljongtärning (1 kr) 

ris för 8 portioner (10 kr) 

salt, peppar 

Olja att steka i 

Gör så här

1. Börja med att koka riset enligt anvisningarna på paketet. Hacka lök och vitlök fint. Fräs mjuka i en kastrull tillsammans med curryn. 

2. Tillsätt kokosmjölken, de krossade tomaterna och smula ned grönsaksbuljongtärningen. Vispa i jordnötssmöret, så att det blandar sig väl i såsen. Låt puttra i ca 10 minuter. 

3. Tillsätt kikärtorna, den frusna mangon och bananer skivade i slantar ( vill du ha frukt vid sidan av så hoppar du såklart över detta). Låt bli varma i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. 

4. Servera grytan med det nykokta riset, gärna tillsammans med färsk koriander, soja och eventuellt lite mer frukt om du vill. 

Läs också:

Så blev Maribel och Oskar ekonomiskt fria – vid 40 

Här hittar du den billigaste maten i Sverige

Så organiserar du frysen – och sparar pengar

Malin: Så lär du dig att spara pengar och fynda gratis