Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Här är köttet som får rött ljus i WWF:s nya guide

05 nov, 2019 
Henrik Högström
Vad är det för klimatavtryck i charkbrickan på fredagsmyset? WWF:s nya köttguide försöker ge svaret.
Det finns kött och ost som är mer eller mindre bra för miljön. I WWF:s nya köttguide finns en tydlig skala från grönt till rött ljus. ”Det är viktigt att vara engagerad som konsument, inte bara när du handlar mat, men även när du äter på restaurang”, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Medelsvensken äter idag ungefär ett kilo kött i veckan. Enligt Livsmedelsverket borde den siffran, av hälsokäl, halveras till 500 gram. Samtidigt står köttproduktion och konsumtion för cirka 15 procent av de globala klimatgasutsläppen. Det finns alltså både hälsomässiga och miljömässiga skäl till att fundera över vad vi äter, menar WWF.

Med sin köttguide vill WWF göra sitt till för att få oss, såväl konsumenter som företag och restauranger, att tänka till vid charkdisken.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Köttkonsumtionen utgör en stor påverkan på planeten och därför bör den minska, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF i ett pressmeddelande.

I guiden bedömer WWF kött, ost och ägg baserat på forskning, lagstiftning och regler för hållbarhetscertifieringar bland annat. Graderingen går med pedagogiskt tydlighet från grönt till gult och rött ljus.

Annons

Importerad ost ökar

Köttguiden, som funnits i tre år, har utökats i år. Numera finns även griskött från Spanien och Italien med. Typiska varianter som kan hamna på charkbrickan på fredagsmyset. Och namnet till trots tar köttguiden även upp ost eftersom den seglat upp som en vanlig ersättare till kött.

Enligt WWF ökar konsumtionen av ost samtidigt som andelen svensk ost minskat betydligt. Av guiden går det att utläsa att såväl fransk chevrè som italiensk Mozarella och grekisk Feta får underkänt på biologisk mångfald och djurvälfärd.

– Idag importeras mer än hälften av osten vi äter. Det finns en potential här för både svenska livsmedelsföretag att återta marknaden och för oss konsumenter att äta mindre ost och när vi gör det bör vi ställa krav och välja lokalproducerad eller ekologisk ost, säger Anna Richert.

Annons

Varning för spanskt griskött

Köttguidens bedömningar gör enligt trafikljusmodellen och tar hänsyn till fem kriterier (Klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika)

Grönt ljus: Ät ibland

Här får till exempel kravmärkta ägg fem gröna ljus, Svensk Krav-ost och svensk halloumi får grönt ljus på fyra av fem kriterier

Gult ljus. Betyder var försiktig. Här menar WWF att det finns utmaningar.

Importerad EU-ekologisk ost får till exempel gult ljus på punkterna klimat och biogisk mångfald. Svenskt griskött får gult (dvs utan KRAV- eller Sigill-märkning) får gult på klimat biogisk mångfald och djurvälfärd.

Rött ljus. Varning. Här menar WWF att det finns risk för mycket hög påverkan på planeten.

Griskött från Spanien, Polen och Italien fyller inte kriterierna för djurvälfärd, bekämpningsmedel och biologisk mångfald. Således tre röda ljus. Nötkött från Argentina, Uruguay, Brasilien, USA får rött ljus på fyra av fem kriterier.

Foto: Pixabay

Annons