Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Här är maskinen som gör dig till en stjärna i köket!

08 dec, 2021 
AvJasmine Löfgren
Kvinna kavlar ut deg i köket.
Imponera i köket med hemgjord pasta. Hemligheten ligger både i degen och hur du kokar pastan. Och missa inte kockens smarta tips!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Det är många som kokar upp sin pasta och sedan häller ner det i ett durkslag och serverar pastan med en god sås, vilket funkar bra. Men den amerikanska kocken Andrew Carmellini tipsar lite längre ner om hur man ska koka den perfekta pastan på italienskt sätt för att göra pastarätten mer smakrik.

Tips på hur du kokar den perfekta pastan

  1. Använd mycket vatten när du kokar din pasta, tänk 1 liter till 100 gram pasta. Detta gör att pastan inte klibbar ihop sig och kokningen avstannar inte när du lägger ner den kalla pastan i kastrullen, vilket gör att resultatet blir jämnare.
  2. När vattnet har kokat upp så ska du salta. Om man saltar innan vattnet kokat upp så tar uppkoket längre tid. Räkna med 10 g salt per liter vatten för att få den perfekta sältan.
  3. Om du önskar att få pastan, som italienarna kallar “al dente”, ska du koka pastan 1 minut kortare än vad som står på paketet. När pastan sedan blandas med den varma såsen fortsätter den att mjukna något.
  4. Häll av vattnet med ett durkslag, men innan du gör detta så spara några deceliter av pastavattnet. Häll tillbaka pastan i kastrullen och häll önskad mängd med pastavatten och ringla sedan olivolja över. Vattnet tillsammans med olivoljan gör pastan mindre torr och blandar sig utmärkt till såsen.

Gör egen pasta med pastamaskin

Fånga den sanna smaken av Italien med en robust pastamaskin och imponera på din familj eller dina gäster genom att göra utsökt hemlagad pasta. Pastamaskinen är enkel att använda och går att växla mellan nio olika pastabredder.

Att göra hemgjord färsk pasta är inte så svårt som du kanske tror. Här hittar du ett suveränt recept på pastadeg!

Pastamaskin

Läs mer och köp pastamaskinen här

Gör som Andrew Carmellini

Enligt kocken Andrew Carmellini för att göra den bästa italienska pastarätten så ska man inte hälla den färdigkokta pastan i ett durkslag. De du istället ska göra är att ta upp pastan med en sil och sedan lägga pastan i en annan kastrull tillsammans med såsen du gör till. Efter detta momentet det är då du har användning för pastavattnet, ta då en slev och häll ner i såsen tillsammans med pastan. Detta gör att du får en mer smakrik pastarätt. Slutligen kan du toppa din pastarätt med lite riven ost för att få den extra krämig.

Rivskål för ost

Rivskål i trä för parmesanost.

Duka fram Bloomingville rivjärn i akacia när du ska bjuda dina vänner på en god pastarätt och servera nyriven parmesan. Den snygga och praktiska skålen i akacia fångar upp kryddan eller osten vilket gör att man slipper spill.

Läs mer och köp rivskålen här (reklamlänk)

Se också: 5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunnaBrand logo
Se också: 5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna
Annons