Hur länge håller köttfärs i kylen? Här hittar du svaret!

En klump med köttfärs ligger på en skärbräda omringad av gröna färska örter.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Hur snabbt måste man tillaga köttfärs egentligen? Och hur noga ska man följa bäst före-datumet på förpackningen? Vi reder ut begreppen kring hur länge köttfärsen håller i kylen!

Pasta bolognese, pannbiff, köttbullar, tacos eller gulaschsoppa – köttfärs är en mångsidig råvara som kan användas till mycket och är en storfavorit i många svenska hushåll. Men hur länge kan man egentligen förvara köttfärs i kylskåpet innan den blir dålig? Svaret blir lite olika beroende på hur köttet har malts och förpackats.

Se också: Husmorstips - Smart sätt att frysa in färs

0:34

Efter reklamen: Husmorstips-färs

(0:34)

Hur kallt ska det vara i kylskåpet?

Till att börja med är det bra att känna till att köttfärs är en ganska känslig produkt som snabbt behöver komma in i kylskåpet efter att du har inhandlat den. Livsmedelsverket rekommenderar att man placerar köttfärsen i den del av kylen som är kallast – mät gärna med en termometer för att hitta den bästa platsen.

En bra kylskåpstemperatur är +4 grader, enligt Livsmedelsverket. Vid den temperaturen har salmonellabakterier och EHEC-bakterier förlorat sin förmåga att föröka sig och därmed minskar risken för matförgiftning. Många kylskåp är inställda på ungefär åtta plusgrader vilket kan fungera fint för exempelvis mejeriprodukter, men är lite för varmt för förvaring av kött. Kontrollera gärna temperaturen på ditt kylskåp för att ge köttfärsen en optimal tillvaro!

Oöppnad vakuumförpackning håller längst

Orsaken till att köttfärs är så känslig är att den har betydligt större ytor där bakterier kan få utrymme att växa, än exempelvis hela köttstycken. Bakterierna kommer in i köttet vid slakten, antingen från djurets tarm eller hud eller via maskiner och personal i slakteriet. Dessa kan ge upphov till matförgiftning med symtom som feber, magsmärtor, kräkningar och diarréer. Därför är det viktigt att man följer rekommendationerna kring förvaringen av köttet.

Köttfärs åker ner i en grön plastförpackning för att sedan säljas i butik.

Hur köttfärsen är förpackad har en stor inverkan på dess hållbarhet.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Branschorganisationen Svenskt kött rekommenderar att man väntar med att öppna köttfärsförpackningen tills det är dags att tillaga köttet. Vakuumförpackad köttfärs har längre hållbarhet så länge förpackningen är oöppnad. Laga därför all köttfärs på en gång när du väl har öppnat förpackningen, snarare än att låta en del av produkten stå kvar inne i kylen.

Så länge håller butiksförpackad köttfärs i kylen

Oftast ska köttfärs som har malts och förpackats i butik förbrukas inom 48 timmar, och hinner du inte det är det klokt att frysa in den. Hur länge köttfärsen håller i frysen beror på hur hög fetthalt den har. Fläskfärs håller i ungefär fyra till fem månader, blandfärs i cirka fem till sju månader och nötfärs i åtta till tolv månader.

Använd din kyl på rätt sätt – 8 tips som förlänger matens livslängd

Bäst före-märkningen brukar innebära att produkten är bra ännu någon dag efteråt, men det bästa är att använda dina sinnen för att avgöra huruvida köttfärsen går att äta. Luktar den illa är det inte en bra idé att äta den, även om bakterierna dör vid upphettning.

Gillar du att mala ditt eget kött? Då kan hållbarheten variera lite beroende på hur hygienisk miljön runtomkring är, men rekommendationen är att man ska tillaga köttet samma dag som det mals.

En köttkvarn som maler kött.

Maler du egen köttfärs? Ät det helst samma dag!

Foto: Patrick Pleul/DPA/TT

Köttfärs som blivit grå eller brun

Ibland kan nötfärs, som normalt är väldigt röd i färgen, anta en grå eller brun färgnyans. Det kan se väldigt oaptitligt ut, men betyder inte alls att köttfärsen är oätbar. Köttet får sin klara röda färg från proteinet myoglobin, som binder syre. När myoglobinet ändrar form förändras också färgen på köttet. Det är därför köttet kan anta en grådassig eller brun färg när syret i luften minskar. Här kan du läsa mer om vad det innebär när köttfärsen blir brun eller grå!

Mycket av köttfärsen som säljs i Sverige förpackas i dag i en så kallad modifierad atmosfär, där en blandning av syrgas och koldioxid ser till att färsen behåller sin röda färg och att bakterietillväxten hämmas. Tack vare den här metoden förlängs hållbarheten från två till fyra dagar till fem till åtta dagar i kylskåp. Allt kött som förpackas på det här sättet ska vara märkt med ”förpackat i en skyddande atmosfär”.

Så här ska man inte tina kött – 8 vanliga misstag

Hur länge håller köttfärssås i kylen?

Hur är det då med tillagad köttfärs? Hur länge håller exempelvis en köttfärssås i kylskåpet? Jo, generellt sett håller tillagad mat fyra till fem dagar i kylskåpet, och ibland så länge som en vecka. Tänk på att alltid låta maten svalna av innan du sätter in den i kylen, annars kan kylskåpet bli för varmt och hållbarheten på andra kylvaror som mejeriprodukter kan då förkortas.

Källor: Livsmedelsverket, Svenskt kött, MåBra, Svenskt kött