Artikeln innehåller reklamlänkar

Julbaka med barn – enkla recept och tips

Mamma och barn bakar pepparkakaor inför julen.

Foto: Shutterstock/TT

Att baka tillsammans med barnen kan vara mysigt och härligt – men också stressigt och konfliktfyllt. Fredrik Nylén från bloggen Fredriks fika ger här sina bästa tips på vilka recept som passar bäst när man ska julbaka med barnen!

Många föräldrar känner troligtvis igen sig i scenariot: man laddar för en mysig stund tillsammans med barnen i köket. Det ska bakas något gott till julfikat och alla förväntningar är på topp. Men så händer något – ungarna krossar äggen i handen, mjölpåsen faller ner på golvet, bråk uppstår i väntan på att ugnen ska bli varm och till sist är alla utleda på hela projektet och småsura resten av dagen.

Bästa tipsen när du ska baka med barn

Hur ska man då göra för att undvika ett totalt haveri? Neka barnen tillträde till både mjölpåsen och köket? Nej, så långt behöver det faktiskt inte gå. Det är mysigt att baka med barnen – så länge man lägger ribban lagom högt.

Fredrik Nylén driver bloggen Fredriks fika hos allas.se.

Fredrik Nylén.

Foto: Christina Uhlin

Här ger Fredrik Nylén, känd från tv-programmet Hela Sverige bakar och proffsbloggare på Fredriks fika, sina bästa tips för att uppnå harmoni när man julbakar med sina små bagare.

– När man bakar med barn ska man försöka ta bort alla former av mål med bakningen. Det riktiga julbaket får du göra själv senare, med barnen ska man fokusera på att ha det roligt och mysigt tillsammans, säger han.

Baka pepparkakor med barnen

När alla krav är bortskalade gäller det att välja rätt recept. Att börja koka knäck eller göra bakverk med smält choklad är inte särskilt smart med tanke på de höga temperaturerna och risken att någon bränner sig. Tidskrävande och krångliga recept går också bort, tycker Fredrik.

– Jag brukar baka med mina gudbarn och de gillar inte att vänta. Så jag brukar tänka på att välja recept som är snabba och så fokusera på att ha roligt den där korta stunden.

Ljuvliga pepparkaksbullar

Till jul är pepparkakor den stora favoriten hos de flesta barn – de är inte bara goda, de är roliga att baka och dekorera också.

– Man kan göra det lätt för sig och ha en färdig deg. Sedan är det bara att låta barnen kavla och göra roliga figurer. Och låt dem äta så mycket deg de vill, tycker jag!

Dekorationsmöjligheterna när det kommer till pepparkakor är oändliga. Blanda till en kristyr av äggvita, citron och florsocker och låt sedan barnen gå loss med strössel, godis och chokladknappar. Bara fantasin sätter gränser!

Tips! Använd en bakmatta i silikon

Kavla och baka utan att dina alster fastnar i bakbordet. Mattan är rejält tilltagen, hela 55×90 cm med praktiskt dubbelsidigt tryck med vars hjälp du kan mäta och forma kakor, bröd och bakverk. Du kan dessutom lägga bakmattan direkt på bakplåten och använda den som underlag i ugnen när du bakar. Läs mer och köp bakmattan här. (länk till Kitchentime)

Chokladbollar med pepparkakssmak

Chokladbollar är ett annat klassiskt bakverk som är perfekta att baka tillsammans med barn. Det går snabbt och enkelt att röra ihop smeten och sedan rulla till bollar – perfekt för otåliga små bagare som vill se snabbt resultat! I juletid kan man med fördel uppdatera den klassiska chokladbollen med goda pepparkakskryddor.

Se också: Bästa knepen för saftiga saffransbullar

Bästa knepen för saftiga saffransbullar – med Fredriks fika
Slå på ljud

Pepparkaksbollarna är precis lika enkla att baka som vanliga chokladbollar, men har en god pepparkakssmak. Keep it simple, säger Fredrik.

Mjuka kakor är också snabba och enkla bakverk som passar bra att göra tillsammans med barnen. Låt barnen lägga alla ingredienser i bunken och röra runt smeten, så sköter du ugnen. Varför inte testa Fredrik fikas goda tigerkaka med saffran? Barnsligt enkelt – och så gott!

Tips! Vispa utan stänk!

Ett smart stänkskydd ser till att smet, sås, grädde och andra lättflytande produkter håller sig i skålen istället för att stänka ner över diskbänken. Både elvisp och stavmixer går lätt ner genom hålet. Läs mer och köp visplocket här. (länk till butik)

Fredriks bästa tips på enkla julbak att göra tillsammans med barnen:

Mumsiga pepparkaksbollar med socker

Farmor Elnas pepparkakor

Mjuk tigerkaka med saffran