Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Julia Tuvesson skriver bok om smör – för dotterns skull

05 nov, 2020 
Elin Samuelsson
Kokboksförfattaren Julia Tuvessonskan Tuvesson.
Matprofilen Julia ”Tuvessonskan” Tuvesson har skrivit en bok där alla recepten innehåller brynt smör, som en hyllning till det goda i livet. Och hon tillägnar boken sin 7-åriga dotter Selda, eftersom hon vet hur relationen till mat och fett kan se ut för kvinnor och unga flickor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När matprofilen och kokboksförfattaren Julia ”Tuvessonskan” Tuvesson såg alla gröna kokböcker som skrivits om supersallader, bowls och nyttiga smoothies fick hon en idé. Själv fyller hon sitt populära sitt populära Instagram-konto, med över 60 000 följare, med mustiga soppor, krämiga pastor och matiga gratänger.

Allt är vegetariskt, men hon räds inte att använda fett. Och idén hon fick var att skriva en hel bok om smör. Brynt smör, närmare bestämt.

Julia Tuvesson om nya boken - se filmen här:

Julia Tuvesson om nya boken "Brynt smör"Brand logo
Julia Tuvesson om nya boken "Brynt smör"

– Ofta tänker nog folk att brynt smör är något man har till fisk, det är ofta så vi har ätit det. I Frankrike äter man den i madeleinekakor och i Italien äter man det till pastan. Jag tror att när folk börjar bryna smör och känner att det är så gott, så vill man hitta massvis med nya användningsområden, säger Julia Tuvesson.

I sin bok Brynt smör: en kokbok om ett av mathistoriens mest delikata misstag (Norstedts förlag) finns både salta och söta recept på alltifrån krämiga pastasåser till bredbart brynt smör, krutonger med brynt smör, sallader med brynt smör, och så vidare.

Annons

– Brynt smör kan man äta till allt, säger Julia.

Och boktiteln då – ”en kokbok om ett av mathistoriens mest delikata misstag”?

– Det är en kvalificerad gissning. Jag förmodar att det var någon som glömde smöret på spisen och kom tillbaka till den bästa grejen någonsin! säger hon till TV4.

Lär sin dotter om relationen till mat

Boken har Tuvessonskan skrivit direkt till sin dotter 7-åriga Selda. Hon menar att smör kan vara ett kontroversiellt ämne och att relationen till fett kan vara komplicerad för en ung flicka.

”För många kan det vara en ohälsosam relation som följer med en hela livet ut. Än är hon liten och skyddad från den värld jag vet att hon snart ska träda in i, och som mamma gör jag det jag kan för att skydda henne mot det som jag vet ska komma”, skriver Julia i ett pressmeddelande.

Se också: Julia Tuvesson: Så får du in mer grön matlagning i vardagen

Julia Tuvesson tipsar om grön matlagningBrand logo
Julia Tuvesson tipsar om grön matlagning

Hon har tänkt mycket på relationen man som kvinna har till mat, men även till fett, och har själv fått kommentarer på Instagram om hur hon kan göra sina rätter ”smalare”.

– När man får den typen av kommentarer så börjar man undra varför vi tänker så kring mat? Hälsa är också att vara lycklig och glad, att ha människor runtomkring sig och att se maten som något socialt och roligt. Jag vill äta gott och dansa!

– Så ska jag också fostra min dotter, visa henne att mat är något kul och något man gör tillsammans, säger Julia.

Annons