Knäckebröd återkallas – innehåller gift

Två förpackningar Leksands knäckebröd.

Foto: TT

Leksands knäckebröd återkallar ett parti knäckebröd eftersom det innehåller det giftiga ämnet ochratoxin. Företaget uppmanar nu alla kunder som köpt det berörda brödet att slänga det.

Det är flera olika sorters knäckebröd från Leksands knäckebröd som nu återkallas. De berörda sorterna är Brungräddat knäcke rund, Brungräddat knäcke trekant, Minirut brungräddat, Rundrut normalgräddat samt Rundrut brungräddat.

Två förpackningar Leksands knäckebröd.

En rad knäckebröd från Leksands återkallas.

Foto: TT

Leksands knäckebröd meddelar i ett pressmeddelande att det är vid en provtagning som man upptäckt att det aktuella partiet knäckebröd innehåller ämnet ochratoxin på en nivå som ligger över gränsvärdet. Ochratoxin är ett giftigt ämne som kommer ifrån mögelsvampar och som kan uppstå i exempelvis spannmål, torkad frukt, rött vin och kaffe. Det anses vara cancerogent hos människor.

Se också: 5 klassiska matbluffar

5 klassiska matbluffar
1:36

Efter reklamen: 5 klassiska matbluffar

(1:36)

Slå på ljud

Dessa knäckebröd återkallas från Leksands

Företaget meddelar att det är knäckebröd med utgångsdatum 2022-01-09 och 2022-01-10 som återkallas. Kunder som har något av brödsorterna med det aktuella utgångsdatumet hemma uppmanas att slänga produkten. Man kan sedan vända sig till företagets kundservice för att få kompensation. Andra knäckebröd från företaget eller bröd med andra bäst före-datum berörs inte.

Företaget ser allvarligt på det inträffade

I pressmeddelandet beklagar Leksands knäckebröd det inträffade: ”Leksands Knäckebröd beklagar och ser allvarligt på det inträffade. Produktsäkerhet och konsumenternas förtroende är av högsta prioritet och mätningar sker kontinuerligt. Leksands Knäckebröd samarbetar med Livsmedelsverket för att säkerställa att försiktighetsåtgärder följs. Liknande fall har tidigare inte påvisats. Leksands Knäckebröd har vidtagit ytterligare åtgärder för att säkerställa att vi fortsatt har en hög produktsäkerhet”, skriver man.