Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Maten som gör dig trött – och den som håller dig vaken

26 jul, 2018 
Marcus Alm
Dags för ett litet kvällsmål innan läggdags? Här är 12 matvaror att satsa på för att garantera en god natts sömn – och 11 du absolut ska undvika!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Matvaror som hjälper dig sova

1. Fikon

Fikon hjälper dig somna in sött.
Foto: IBL

Fikon är fullpackade med kalium, magnesium, kalcium och järn, enligt Jaclyn London, näringsdirektör på Good Housekeeping Institute. Enligt London stimulerar dessa mineraler blodflödet och muskelsammandragningar i kroppen vilket bidrar till att man somnar. Dessutom har ett fikon gott om protein, så du kommer inte vakna hungrig mitt i natten!

2. Vattenmelon

vattenmelon är bra att äta innan sängen.
Foto: IBL

Som namnet vittnar om består den älskade melonen till stor del av vatten. Vätskan ser till så att du inte blir uttorkad samtidigt som den minskar hunger och sötsug.

Annons

3. Sötpotatis

Sötpotatis innehåller mineraler som hjälper oss slappna av.
Foto: IBL

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Jaclyn London tipsar om sötpotatis, gärna på en smörgås, som ett lätt kvällsmål innan det är läggdags. Sötpotatisen innehåller nämligen mineraler som hjälper oss slappna av, som kalium, kalcium och magnesium. Om du är extra sötsugen kan du toppa din smörgås med honung.

4. Pistagenötter

Pistagenötter är ett recept på en god natts sömn.
Foto: IBL

De gröna nötterna är ett recept på god sömn! Nöten har gott om protein, vitamin B6 och magnesium – som alla ger en bättre natts sömn. Ät dock inte mer än 30 gram, kalorierna i nötterna kommer annars hålla dig vaken hela natten.

Annons

5. Torkade plommon

torkade plommon skapar melatonin som får kroppen att slappna av.
Foto: IBL

Näringsinnehållet i torkade plommon (vitamin B6, kalcium och magnesium) hjälper kroppen att skapa melatonin. Melatonin är det hormon som styr sömnen. Ät plommonen som de är, eller på fullkornsrikt bröd, en halvtimme innan du drar på dig nattmössan och njut av en god natts sömn.

6. Cantaloupemelon

cantaloupemelon innehåller mycket vätska, vilket bidrar till bättre sömn.
Foto: IBL

Vätskebrist är en av de stora orsakerna bakom sömnbrist och svårigheter att somna. Att äta frukt med mycket vätska kan bidra till en balanserad vätskenivå.

Annons

7. Smör från nötter

Jordnötssmör, mandelsmör, egentligen vilket smör gjort på nötter som du känner för, är fullpackat med protein och kan hjälpa dig somna.
Foto: IBL

Jordnötssmör, mandelsmör, egentligen vilket smör gjort på nötter som du känner för, är fullpackat med protein och kan hjälpa dig somna. Du vill dock inte äta för mycket så att du blir för mätt – då blir det svårt att somna. Vi rekommenderar en matsked.

8. Havregrynsgröt

Havregrynsgröt skapar insulin vilket gör oss avslappnade och trötta.
Foto: IBL

Spannmålet i gröten stimulerar insulinproduktion, precis som fullkorn. Insulinet sänker blodsockret och får oss att känna oss trötta. Havregrynen innehåller dessutom melatonin som får kroppen att slappna av.

Annons

9. Mandlar

Ät en näve mandlar innan sängen så kommer du somna fort!
Foto: IBL

Mandlar innehåller tryptofan och magnesium, två ämnen som naturligt sänker muskel- och nervaktivitet samtidigt som de stabiliserar hjärtats rytm. Ät en näve mandlar innan sängen så kommer du somna fort!

10. Körsbär

Ät körsbär regelbundet för en välfungerande sömncykel.
Foto: IBL

Melatonin ses allmänt som det viktigaste ämnet för en god natts sömn och körsbär är en av de frukter med absolut mest naturligt förekommande melatonin. Ät körsbär regelbundet för en välfungerande sömncykel.

Annons

11. Mörk choklad

Serotoninet i den mörka chokladen får både kropp och hjärna att slappna av.
Foto: IBL

Som att vi behövde en anledning att trycka i oss choklad på kvällskvisten! Serotoninet i den mörka chokladen får både kropp och hjärna att slappna av. Mörk choklad har dessutom gott om andra hälsofördelar.

12. Bananer

Magnesiumet och kaliumet i bananer får musklerna att slappna av.
Foto: IBL

Magnesiumet och kaliumet i bananer får musklerna att slappna av. Att de dessutom innehåller vitamin B6, som nedbrutet blir serotonin vilket får oss att slappna av ännu mer, är bara ytterligare ett plus för bananen.

Annons

Matvaror som stör din sömn

1. Friterad mat

Äter du friterad mat för nära inpå sängtiden så riskerar du halsbränna.
Foto: IBL

Mat som blivit friterad kan ligga kvar länge i din magsäck eftersom de tar längre tid för kroppen att absorbera och smälta. Äter du de för nära inpå sängtiden så riskerar du halsbränna.

2. Soja

 Om du tänkt äta soja ikväll så gör det minst två timmar innan du går och lägger dig.
Foto: IBL

Ät inte sushi i sängen innan du ska sova! Blott en tesked soja innehåller hälften(!) av ditt dagliga intag av natrium. Om du tänkt äta soja ikväll så gör det minst två timmar innan du går och lägger dig.

Annons

3. Pepparmint

Undvik att äta godis eller tuggummi med pepparmint på kvällarna.
Foto: IBL

Mint är en stimulant, vilket innebär att den sätter igång kroppen snarare än får oss att slappna av. Undvik att äta godis eller tuggummi med smaken på kvällarna.

4. Hamburgare

Hamburgare och all annan mat med högt fettvärde ska undvikas innan sängen eftersom de tar lång tid för magen att bryta ned.
Foto: IBL

Okej, inte bara hamburgare. All mat med högt fettvärde ska undvikas innan sängen eftersom de tar lång tid för magen att bryta ned. Om magen är vaken och jobbar på högvarv kommer du också vara det.

Annons

5. Apelsinjuice

Pressad citrus innehåller gott om syror vilket kan få många att uppleva uppstötningar.
Foto: IBL

Pressad citrus innehåller gott om syror vilket kan få många att uppleva uppstötningar. De kan dessutom leda till en kraftig halsbränna – något som knappast kan sägas vara bra för sömnen.

6. Torkat eller rökt kött

De höga doserna natrium i torkat och rökt kött torkar ut kroppen och du kommer vakna törstig mitt i natten.
Foto: IBL

Gå snabbt förbi delikatessen i affären om du tänkt handla snacks till kvällen. De höga doserna natrium torkar ut kroppen och du kommer vakna törstig mitt i natten.

Annons

7. Kryddstark mat

Ät kryddstark mat tidigt på dagen. Under kvällen riskerar de att leda till halsbränna mitt i natten.
Foto: IBL

Ät kryddstark mat tidigt på dagen. Under kvällen riskerar de att leda till halsbränna mitt i natten.

8. Kaffe

Precis som mint är kaffe en stimulant som gör oss alerta och på helspänn.
Foto: IBL

Det kanske sa sig själv att kaffe ska undvikas på kvällen. Precis som mint är det en stimulant som gör oss alerta och på helspänn.

Annons

9. Alkohol

Alkoholen hindrar kroppen från att gå in i djupsömn.
Foto: IBL

Trots att många dricker alkohol för att slappna av så gör det motsatsen. Alkoholen hindrar kroppen från att gå in i djupsömn.

10. Tomatsåser

Tomaten innehåller syror som kan ge uppstötningar och halsbränna.
Foto: IBL

Ät din pasta några timmar innan det är dags för sängen för att undvika dålig sömn. Tomaten innehåller syror som kan ge uppstötningar och halsbränna.

Annons

11. Energidrycker

energidrycker innehåller taurin, en syra som gör oss alerta och höjer blodtryck samt hjärtats frekvens.
Foto: IBL

Förutom att de innehåller koffein, som ju håller oss vakna, så innehåller de flesta energidrycker taurin, en syra som gör oss alerta och höjer blodtryck samt hjärtats frekvens.

Källa: Goodhousekeeping.com

Annons