Maträtter vi älskade förr i tiden – som nu har försvunnit

Nostalgimat. Par sitter vid ett bord och äter. Till höger syns konserverad frukt.

Foto: TT

Kalvdans, fruktcocktail och levergryta. Här är maträtterna vi älskade förr men som är något bortglömda i dag!

Allt förändras med tiden och maträtterna vi älskade förr blir allt svårare att få tag på. Hur många gör till exempel mandelfisk till fredagsmyset, eller äter fruktcocktail till efterrätt?

Se också: Här är godiset vi minns från förr

1:09

Efter reklamen: Här är godissorterna vi minns från förr

(1:09)

Slå på ljud

Här är maträtterna vi älskade förr men som i princip har försvunnit i dag!

Levergryta

levergryta

Foto: TT

Det råder delade meningar om hur gott levergryta egentligen var, men för många är det en klassiker.

Rabarber med socker

rabarber

Foto: TT

Rabarber och socker passade perfekt som snacks när man var sugen.

Kalvdans

kalvdans

Foto: TT

Kalvdans, med grädde och sylt, var en riktig delikatess men görs inte så ofta längre eftersom det är svårt att få tag på råmjölk i dag.

Surströmming

surströmming

Foto: TT

Surströmming är fortfarande något som man antingen hatar eller älskar, men var definitivt en vanligare maträtt förr.

Mandelfisk

mandelfisk

Foto: TT

Vem minns inte mandelfisken? Om inte hemma så från skolmatsalen. En riktig 70-talsklassiker som är bortglömd i dag.

Aladåb

aladåb

Foto: TT

Förr var det populärt att gömma saker i gelé, en så kallad aladåb.

Fredagsmys från förr – favoriterna vi minns

Mannagrynspudding

mannagrynspudding

Foto: TT

Vissa älskade att äta mannagrynspudding med saftsås, medan andra inte gillade det alls.

Fruktsallad på burk

fruktsallad

Foto: TT

En fruktcocktail med vaniljglass var riktig lyx förr, men äts inte lika ofta i dag.

Bullens pilsnerkorv

bullens

Foto: TT

Klassiska Bullens pilsnerkorv har hängt med ända sedan 50-talet, och de flesta har nog haft en konserv hemma någon gång.

Källa: Newsner

Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minns