Maud Onnermark om sin nya kokbok Lättlagade Menyer

Maud Onnermark och hennes kokböcker

Foto: Christina Uhlin

Maud Onnermark har lagat mat i teve sedan 2002 och gett ut flera uppskattade kokböcker genom tiderna. Nu är hon aktuell med sina nya kokbok Lättlagade menyer för både fest och vardag.

Maud Onnermark är chefredaktör på Matmagasinet och känd från tv där hon lagat mat i rutan i flera år. Hon har skrivit flera uppskattade kokböcker där lättlagade rätter står i fokus, och i höst släpper hon sin nya kokbok som innehåller 30 olika tvårättersmenyer där helgmys står som grund för boken, för både fest och vardag.

– Kokboken är lättlagad och blir som en uppföljning på de tidigare böckerna, men här har jag delat in boken i huvudråvaror, så huvudrätterna är kött, fisk, fågel eller vego. Vissa recept i boken är helt veganska, säger Maud Onnermark om nya boken.

Se också: Mat- och vinresa i norra Grekland

Mat- och vinresa i norra Grekland
2:08

Efter reklamen: Mat- och vinresa i norra Grekland

(2:08)

Slå på ljud

Maud berättar att hon samlat på sig favoritmenyer under året som blivit populära, och att idén till boken kom från avdelningen helgmys från Matmagasinet där hon jobbar som chefredaktör.

– Jag ville ha alla menyer samlade på ett ställe. I och med att den är uppdelad i kapitel så kan man alltid utgå från vad man är sugen på. Är man sugen på fisk så kan man bara titta i fiskkapitlet, till exempel.

Smakerna är viktigast

Menyerna är formade efter smaker, som Maud alltid utgår från när hon ska prova på ett nytt recept.

Maud Onnermark med nya kokboken.

Maud Onnermark visar upp sin nya kokbok "Lättlagade Menyer".

Foto: Christina Uhlin

– Jag får oftast en idé i huvudet innan jag lagar och fokuserar framförallt på smakerna, hur de passar ihop med varandra. Om jag ska sätta ihop en hel meny tänker jag på hur de ska kombinera varandra, om huvudrätterna är lite lättare väljer jag en gräddigare efterrätt till.

TV-kocken: Mina fem favoritprylar i köket

Hon berättar att inspirationen till nya recept oftast kommer från resor och restaurangbesök, men även från tidigare recept som hon sedan utvecklar till något nytt.

Här kan du köpa boken.

– Jag har lagat mat i teve sedan 2002, så ibland glömmer man bort vissa recept. Då är det så härlig att hitta tillbaka till de igen och tänka "Åh, den där rätten ska man ju laga!" Så en del av recepten har varit med i teve och andra inte.

Favoriträtter

Den svåraste frågan Maud ofta får är vilken hennes favoriträtt är.

Maud Onnermarks nya kokbok.

I den nya kokboken finns det 30 olika menyer.

Foto: Christina Uhlin

– Det är omöjligt att svara på, det finns många favoriter. Renkött tycker jag är det godaste köttet, men ena minuten vill jag äta vegetariskt och den andra något helt annat. Jag tycker om nästan allt!

Maud bläddrar i kokboken och hittar snabbt ett favoritrecept – Indisk linsgryta med kryddigt ris.

– Jag tycker det är så himla gott och enkelt. Det kan jag bjuda på till fest och baka lite goda bröd till.

Hon fortsätter bläddra och stannar till vid receptet Västerbottenslax med romsås och svartkål med linser.

– Det finns väldigt mycket att välja på. 30 olika menyer! Sedan man kan alltid kombinera de med varandra, då blir det nästan oändligt många menyer.

Det roligaste med att skriva boken

Hon berättar att det mesta flutit på bra med att skriva kokboken, och att det roligaste har varit att jobba tillsammans med Art Director Maria Håkansson, som hjälpt till med att sätta ihop alla recept till en bok.

Maud Onnermark visar upp sin nya kokbok.

Maud Onnermark med nya kokboken "Lättlagade menyer".

Foto: Christina Uhlin

– Maria och jag har fått tänka tillsammans om hur bokens slutresultat skulle bli. Man har ju en idé innan hur den ska se ut. Att sedan packa upp böckerna och få slutresultatet i händerna, det är alltid roligt.

Maud berättar att det nästan alltid går smidigt när hon lagar mat och provar på nya recept.

– Jag har ju jobbat med det här länge. Men en gång när jag skulle koka fond av räkskal så råkade jag hälla ut hela fonden i vasken utan att tänka på det, berättar Maud och skrattar.

Här kan du köpa boken.

Fakta: Maud Onnermark

  • Bor: I Stockholm.
  • Ålder: 62 år.
  • Familj: Man, tre vuxna barn och tre barnbarn.
  • Bakgrund: Jobbar som chefredaktör på Matmagasinet och skribent till flera olika tidningar, tv-kock på SVT i programmet Go' Kväll. Maud har både medverkat i flera kokböcker och gett ut 10 kokböcker själv. 2002 fick hon Gastronomiska akademiens guldpenna för sitt arbete.