Konservburkar i alla dess former. Ja, det var en stor del av campinglivet. Här är 5 rätter vi minns – men kanske också några vi helst vill glömma...
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet
Efter reklamen: 10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet
Under campingens glansdagar var man lycklig om man fick tillbringa sommaren bland tält och husvagnar någonstans i vårt avlånga land.
Då hade gemene man inte lyx som kylskåp att tillgå på campingen, vilket begränsade vad som serverades i förtältet. Här är några klassiker från barndomens campingturer!
TRONS
Bullens pilsnerkorv
Säg den som inte serverades pilsnerkorv till middag, såväl
med som utan bröd. Doppades med fördel i en klick senap på papperstallriken.
Pasta på konserv mättar bra för hungriga campare.Foto: TT
Ravioli i tomatsås
Den här konserven var stapelvara under mångas campingturer
på 70-80-talet. Godast värmd i gasolkök, men om det krisade gick den an att äta
kall ur burken.
Fiskbullar – en svensk klassiker.Foto: Bertil Ericson/TT
Fiskbullar i dillsås
För de som är födda på 70-80-talet är det här en given barndomsklassiker,
och var alldeles utmärkt som campingmat. Serverades med fördel varm tillsammans
med knäckebröd.
Skinka i gelé på konserv. En delikatess?Foto: Tulip/Danish Crown
Picnicbog
Älskad och hatad, konservskinka i gelé. Idag har den till
viss del kultstatus, men när det begav sig var den en uppskattad delikatess som
gärna fick serveras tillsammans med nykokt färskpotatis.
Lyxigare variant av camping – 7 glampingplatser i Sverige
Efter reklamen: Lyxigare variant av camping – 7 glampingplatser i Sverige
Räkost är perfekt campingmat.Foto: TT
Knäckebröd och mjukost
Det geniala med både knäckebröd och mjukost av olika sort är
ett de kan förvaras i rumstemperatur. Bästa campingfrukosten bestod således av
knäckebröd och allra helst räkost.
De som hade husvagn hade ibland en kokplatta att tillgå, men för de som campade i tält var det stormkök som gällde för att värma maten.Foto: Karin Nauclér/TT