Professorn om margarinet i svenska skolor: "Onaturligt"

Livsmedelsverket rekommenderar margarin i svenska skolor för att det vegetabiliska fettet är nyttigare än smör. Nu kritiserar professorn och överläkaren Fredrik Nyström riktlinjerna. “Det är onaturligt”, säger han till SVT Halland.

Skillnaden på smör och margarin är ett återkommande ämne för debatt. Förutom smak brukar diskussionen handla om vilket av valen som är nyttigast för oss.

I Halland har frågan blivit het efter att en förälder i Laholm ifrågasatt varför skolorna, enligt Livsmedelsverkets riktlinjer, väljer lättmargarin istället för smör, rapporterar SVT Halland.

Kritiken handlar om att margarinet har tillsatser medan smöret är naturligt.

Livsmedelsverket svarar på kritiken

Enligt Livsmedelsverket är tillsatserna dock inget att oroa sig för. Tvärtom innehåller margarinet vegetabiliska oljor som är nyttiga för oss.

– I margarin och andra nyckelhålsmärkta matfetter finns vegetabiliska oljor som vi i Sverige äter alldeles för lite av, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket till SVT.

Professorn: ”Det är onaturligt”

Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet och överläkare i internmedicin, har forskat i hur kost och träning påverkar oss. Han är på förälderns sida.

– Margarin är en jättekonstig produkt, den är artificiellt framställd och transporteras i samma tankar som bensin, det är onaturligt, säger han till SVT.

Ett annat argument för margarinet är att det är en lättprodukt. Det vill säga att det minskar risken för barnfetma hos stillasittande elever till exempel.

Även i det avseendet är professorn tveksam till nyttan.

Blir inte lika mätt på lättprodukter

Resonemanget är att man inte blir lika mätt på lättprodukter, att man därför äter mer och blir hungrigare fortare efteråt.

– Är man orolig för att gå upp i vikt ska man strunta i kolhydrater eftersom modern forskning visar att det är det vi blir tjocka av, inte fett, säger Fredrik Nyström.

Även Matmagasinets chefredaktör och TV-kocken Maud Onnermark står på smörets sida. Hon har tidigare kallat margarin ”den mest onödiga produkten i köket”.

– Margarintillverkarna köper växtoljor efter världsmarknadspris och sedan genomgår oljorna kemiska industriella processer för att bli till margarin. Medan till exempel bra olivolja bara är pressade oliver utan några tillsatser och smör vispad grädde. Fram för mer naturlig mat. Dessutom är margarin inte gott och har en salvig konsistens. Jag skulle aldrig drömma om att köpa margarin.

Läs också:

Varför stänker smör mer än margarin?