Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så bakar du som proffsen i jul – bästa tipsen!

23 nov, 2021 
Johanna Svan
doseringstratt och struvjärn.
Låt dofterna av nybakat sprida sig i ditt hem i jul. Vi har hittat knepen som gör att julbaket går som en dans!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad vill du helst mumsa på i jul? Vi har våra favoriter; Struvor, knäck och lussekatter och dessutom knepen som gör julbaket ännu lättare – och godare!

Struvor

Struvan är en klassisk julkaka från Skåne och ett friterat bakverk av gammal tradition. Det sägs att struvor tillagades redan vid Cajsa Wargs tid på 1700-talet till festligheter och högtider.

Struvor är ett väldigt populärt bakverk till jul och är inte alls svårt att göra själv! Kakan friteras på ett struvjärn där den får sin hjärt- eller stjärnform.

Här hittar du ett recept på ljuvligt spröda struvor!

Struvjärn – set om 3

Klassiskt struvjärn med tre olika mönster: stjärna, cirkel och blomma samt ett långt format handtag så du inte bränner dig på oljan.

Läs mer och köp struvjärnet här (reklamlänk)

Struvjärn i tre olika mönster.

Knäck

Inget julgodis har stått emot alla växlingar så väl som den klassiska knäcken. Knäck är, i sällskap med några få andra klassiska konfektsorter, att betrakta som en viktig del av det svenska julfirandet.

Annons

Historiskt är knäck känt sedan slutet av 1800-talet. Men det finns många andra varianter av knäck än den vanliga klassiska.

Här hittar du ett recept på chokladknäck med hasselnötter och flingsalt

Dosera knäck enkelt med en doseringstratt!

Ett smart och enkelt verktyg som gör det lätt att dosera allt möjligt i köket. I botten sitter ett kulformat stopp som blockerar mynningen, när du trycker på handtaget flyttar sig kulan från mynningen och du får bra kontroll på hur mycket smet som portioneras ut. Den lilla mynningen gör det lätt att träffa små bak- och knäckformar och det blir inget spill mellan formarna. Portionstratten är därför utmärkt att använda till godistillverkning

Läs mer och köp tratten här (reklamlänk)

Doseringstratt för knäck

Lussekatter

Julens höjdpunkt! Och det finns ett par knep för att få dem extra goda.

En viktig sak är att behandla saffranet som den kunglighet det är i bakverket. Man kan exempelvis låta den ligga med i vätskan så att man drar ut lite mer av smaken. Det är det man vill, ha så mycket smak av saffranet som möjligt.

Annons

Och hur man arbetar med mjölet är helt avgörande för huruvida dina lussekatter blir torra som fnöske eller läckert saftiga.

Första steget är att låta degen gå länge i bakmaskinen, längre än du tror, enligt stjärnkonditorn Kajsa Nilsson. Men här finns tydliga restriktioner: du får inte lägga ner mjöl i slutet av vändan i maskinen.

– Även om degen är kladdig så ska du inte stoppa i mer mjöl i slutet. Degen kommer att sätta sig när den jäser ändå. Mjöl är stärkelse. Stoppar man i för mycket i slutet så kommer det att ta fukt från bullen så att den blir mjölig eller torr.

Här hittar du ett läckert recept på lussekatter!

Baka smidigare med en bakmatta!

Bakmattan är i mjuk silikon som suger sig fast i underlaget och håller sig stilla när du kavlar. Dessutom är det lätt att lossa deg och bakverk från mattan. Den är i generös storlek, hela 55×90 cm, för att alla degar ska få plats. Du kan lägga bakmattan direkt på bakplåten och använda den som underlag i ugnen när du bakar.

Läs mer och köp bakmattan här (reklamlänk)

Bakmatta i silikon

Få rätt temperatur på godis och knäck

En slickepott med inbyggd digital temometer som avläser temperaturen vid omrörning är perfekt för recept som kräver exakta temperaturer, som tillexempel knäck, godis och choklad.

Läs mer och beställ slickepotten här (reklamlänk)

Vit slickepott med termometer.

Se också: Så gör du ljuvliga saffranshjärtan

Så gör du ljuvliga saffranshjärtanBrand logo
Så gör du ljuvliga saffranshjärtan
Annons