Artikeln innehåller reklamlänkar

Så får du frukt och grönsaker att hålla längre!

Färsk frukt och grönsaker.

Foto: Shutterstock/TT

Varje år slängs oerhört mycket mat i Sverige. En hel del av den maten är frukt och grönsaker. Vi tipsar om hur du får nyttigheterna att hålla längre!

Bruna bananer, mosiga hallon och potatisar som blivit mjuka eller legat och grott... Det är inte så kul att upptäcka när man står där och ska laga mat. Men det finns knep som ökar hållbarheten!

Få bananer att hålla längre

Om du har köpt bananerna i en påse, ta av den när du kommer hem. Om de ligger i en tättslutande påse stängs etylengasen in i påsen och kan påverka bananerna mer än om de ligger fritt.

Ta inte isär bananerna, utan låt dem sitta ihop i en klase, då håller de längre.

Slå även in ändarna på bananerna, alltså den delen där de sitter ihop, med plastfilm.

Det är inte bara bananer som avger etylengas, det gör annan frukt också. Så håll bananerna borta från annan frukt.

Lägg bananerna i en bananpåse. En banankonserveringsväska av polyester hjälper dig att hålla bananer fräscha i upp till två veckor i kylen.

Läs mer och köp bananpåsen här

Läs mer och köp bananpåsen här

Få hallon att hålla längre

Hallon mår bäst av att förvaras i kylskåp på en temperatur runt sex till åtta grader. Förvaras de i kylen utan att tas ut och in kan de hålla sig fina i närmare en vecka. Ta fram hallonen ungefär fyra timmar innan de ska serveras – de smakar som bäst när de är rumstempererade.

Tänk på att inte skölja hallonen innan du sätter in dem i kylen – de blir mosiga av vattnet. Vill du ändå skölja av dem innan ni ska äta dem, gör det strax innan servering.

Få potatis att hålla längre

Potatisar är känsliga för ljus och om de får för mycket av den varan kan de bli oätliga.

I övrigt är potatis en tålig knöl som vid rätt förvaring kan hålla upp till åtta månader.

Optimal förvaring är mörkt och vid en temperatur mellan +4 till +6°C.

Förvaras potatisen ljust kan den bilda ofarligt klorofyll som gör den grön. Den ofarliga gröna färgen signalerar dock att det kan ha bildats giftiga glykoalkaloider i potatisen och därför ska man kasta bort gröna potatisar.

Använd en potatispåse. Den hjälper dig att hålla dina potatisar färskare längre, vilket betyder mindre bortkastad mat och färre resor till butiken.

Läs mer och köp potatispåsen här (länk till Smarta saker)

Läs mer och köp potatispåsen här (länk till Smarta saker)

Få äpplen att hålla länge

Äpplen kan hålla sig fina i uppåt 4 månader – men det skiljer sig förstås mellan olika arter. Vissa klarar sig längre och andra kortare.

Äpplen bör förvaras i kylskåp, enligt Livsmedelsverket, men håll dem borta från andra frukter och grönsaker eftersom äpplen producerar mycket eten som påskyndar mognadsprocessen.

Få lök att hålla längre

Lök ska förvaras torrt, svalt och mörkt. Den bör aldrig ligga i plastpåse och inte heller i ett fuktigt kylskåp.

Låt den stå framme på bänken eller på en plats där lampan är släckt. Är löken delad ska den dock förvaras i kyl.

Man kan även lägga löken i en påse för konservering av lök. Det hjälper dig att hålla din lök färskare längre.

Läs mer och köp lökpåsen här (länk till Smarta saker)

Läs mer och köp lökpåsen här (länk till Smarta saker)

Så förvarar du tomater bäst

Tomater ska inte förvaras i kylskåp, eftersom de då förlorar sin smak och mognaden stoppas. Lägg dem i en skål eller på ett bord med mycket luft emellan – tomater trivs inte att ligga för kompakt.

Behöver tomaterna mogna snabbt kan du lägga några bananer intill, så stimuleras mognaden.

Tips!

Köp din frukt i nätpåsar istället för platspåsar. Det är inte bara bra för miljön utan hjälper även till att hålla dina grönsaker och frukter fräscha längre då de luftas till skillnad från i en stängd plastpåse.

Läs mer och köp nätpåsarna här (länk till Smarta saker)

Läs mer och köp nätpåsarna här (länk till Smarta saker)

Se också: 10 budgettips –Så minskar du dina matkostnader

2:07

Efter reklamen: 10 budgettips: Så minskar du dina matkostnader

(2:07)