Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så får du perfekt mängd pasta – varje gång

12 nov, 2021 
AvMalin Perlheden
Spagetti som läggs ner i en kastrull.
Äntligen en lösning på det eviga problemet med att få till rätt mängd pasta! Smarta uppfinningen hjälper dig att minska matsvinnet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Vi svenskar älskar pasta och har ätit det sedan urminnes tider, eller i alla fall sedan mitten av 1600-talet då makaronerna introducerades i vårt land. Ordet pasta kommer från italienskan där det betyder deg eller gröt och det är också just Italien som fått ta åt sig äran som pastans hemland, men historien är omtvistad.

I Kina hävdar man att den venetianske upptäcktsresanden Marco Polo tog med sig pastan hem från dem, och perserna hävdar att den uppfanns där. Säkert är dock att pasta har funnits runt Medelhavsområdet redan under antiken och därmed har över 2 000 år på nacken.

Olika sorters pasta

Pasta tillverkas vanligen av durumvetemjöl, ägg och vatten och kommer i såväl färsk som torkad form och i en uppsjö olika variationer utan gluten, fullkornsberikade och helt utan mjöl. I Sverige är det framför allt den torkade pastan som är populär; den är prisvärd och lättlagad och finns i många olika variationer som fettuccine, tagliatelle, linguine och makaroner.

Annons

Tillagningstid och portionsberäkning av pasta

Olika sorters pasta har olika tillagningstid beroende på volymvikt, något som avgörs av hur tjocka väggar pastan har. Det säkraste kortet är därför att alltid koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Den torkade pastan kan vara lite knepig att portionsberäkna men som utgångspunkt räknar man mellan 50 och 70 gram torkad pasta per person, det motsvaras av cirka 1 deciliter makaroner eller 4 tagiatellenystan.

En av de absoluta favoriterna, spagetti, kan dock vara lite svår, både att väga och mäta i decilitermått och resultatet blir ofta att vi råkar koka alltför mycket pasta och därmed tvingas slänga en del av maten helt i onödan.

Hålet i pastasleven

Det onödiga matsvinnet med spagetti har många tillverkare tagit fasta på och därför finns det idag hål i vissa pastaslevar. Och hålet rymmer en portion spagetti – smart va! Här kan du köpa en pastaslev med portionsmått. (reklamlänk)

Annons
Pastaslev med mått.

Fler smarta pastaprylar

Rivjärn för parmesan

Rivjärn med uppsamlare.

Duka fram Bloomingville rivjärn i akacia när du ska bjuda dina vänner på en god pastarätt och servera nyriven parmesan. Den snygga och praktiska skålen i akacia fångar upp kryddan eller osten vilket gör att man slipper spill. Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Annons

Durkslag för kastruller

Durkslag för kastruller

Spara tid och fingertoppar med denna smarta pastakastrull som har durkslag i locket och non-stick yta. Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Gör din egen pasta!

Pastamaskin

Imponera på familjen med hemmagjord pasta. En pastamaskin är allt du behöver för att bli en italiensk mästerkock i köket! Denna pastamaskin används för tillverkning av tagliatelle och spaghetti, samt för pastaplattor till lasagne och ravioli. Det medföljer en recept- och instruktionsmanual i paketet. Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Här hittar du ett grundrecept på pastadeg.

Se också: 5 lifehacks i köket!

5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunnaBrand logo
5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

Källa: Wikipedia

Annons