Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så får du perfekt vispad grädde – helt utan stänk

24 nov, 2021 
Malin Perlheden
Vispad grädde
Att få till den perfekta fluffiga konsistensen på vispad grädde är en konst, men det finns enkla knep att ta till för att lyckas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Oavsett om du gör bakelser, fixar med en tårta eller ska använda den vispade grädden som ett smarrigt tillbehör till en lyxig dessert så vill du ha den perfekta konsistensen. Ändå har vi alla stått där, smått uppgivna i köket med ett alltför rinnigt eller nästintill grynigt resultat och frustrerat fått springa ner (eller skicka någon annan) för att handla ny grädde.

Men att lyckas med den perfekt vispade grädden behöver inte vara jättesvårt, bara man vet hur gör. Här är några saker att tänka på:

Perfekt fluffig vispad grädde

  • Välj alltid grädde med hög fetthalt; minst 30 procent, men ännu hellre 40!
  • Se till att grädden är ordentligt kyld innan du börjar, gärna runt fem grader.
  • Vispa grädden i en lätt lutad och kall metallbunke med en kall visp.
  • Välj medelhastighet på elvispen. Då får du in mer luft än om du kör på högsta hastigheten.
  • Tillsätt ett halvt kryddmått bakpulver till 5 dl grädde om du vill ha den ännu mer stabil, det är bra om du till exempel ska använda den till en tårta. Bakpulvret påverkar inte smaken.

Så slipper du stänk när du vispar grädde – 3 enkla sätt

1. Fixa ett stänkskydd

Minska stänket genom att klippa ett hål i en papperstallrik, stort nog för att visparna ska få plats, och lägg över skålen.

Du kan också investera i ett stänkskydd som säkerställer att grädden håller sig i skålen. Den här smarta modellen är tillverkad i plast och silikon och passar alla typer av bunkar och skålar som är upp till 30 centimeter i diameter. Stänkskyddet fungerar till både elvisp och stavmixer och tål maskindisk.

Annons

Läs mer och köp skyddet här (länk till Amazon).

Stänkskydd för en bunke med vispgrädde i.

2. Skippa vispen

Ett enkelt sätt att slippa stänket helt är förstås att helt skippa vispen, du kan hälla grädden i en återförslutningsbar förpackning (det kan till och med vara ett tomt mjölkpaket). Använd en behållare som gör att du har hälften av utrymmet i förpackningen tomt och skaka grädden tills du har fått den perfekta konsistensen.

3. Använd en gräddsifon

Tänk om du kunde göra grädde med ett knapptryck istället för att vispa dig trött. Med en gräddsifon är det precis det du kan! Med den här smarta och enkla hjälpredan får du perfekt grädde varje gång, och du slipper vispa den.

Annons

Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Gräddsifon i silver.

Källa: Land.se, Köket.se

Se också: Så gör du brynt och vispat smör

Brynt och vispat smör – så gör du!Brand logo
Brynt och vispat smör – så gör du!
Annons