Så gör du perfekt pizza hemma!

Hemlagad pizza med mozzarella och tomater.

Foto: Shutterstock/TT

Pizzan, denna italienska delikatess, har nästan blivit lika svensk som vår husmanskost. Och det går lika bra att göra den hemma. Vi tipsar om hur!

Det är inte helt klart vem som serverade den första pizzan i Sverige, men det antas vara år 1947 då det öppnades en restaurang i Västerås och en i Stockholm som båda hade pizza på menyn.

I dag är pizzan en självklarhet för många och det finns flera olika pizzor att välja mellan. 2015 fanns det, enligt Wikipedia, runt 2500 pizzerior i Sverige.

Se också: Så gör du pizza på grillen

1:07

Efter reklamen: Grillfilm-Pizza

(1:07)

Pizzadeg

Om du inte vill köpa färdig pizzadeg finns här ett fantastiskt recept på pizzadeg.

Använd händerna och tryck ut degen med fingrarna. Med kavel trycks syret ut ur degen, man vill ha så mycket luft som möjligt kvar i degen för en luftig och knaprig pizzabotten. Tryck ut degen från mitten och utåt.

Baka ut pizzan på ett mjölat bakplåtspapper för att göra det enkelt att lägga över pizzan på en varm plåt, pizzaform eller pizzasten. Dra gärna ut den lite ytterligare när du lagt över den.

Smart pizzaform

Denna bakplåt är idealisk för att baka krispiga pizzabottnar, med luftande hål för att skorpa degen under tillagningsprocessen. Läs mer och köp den här. (reklamlänk från Allas shop)

Läs mer och köp pizzaformen här (reklamlänk från Allas shop)

Så blir gårdagens pizza som ny igen!

Pizzasås

Även tomatsås finns att köpa färdig men är lätt att göra själv, genom att blanda krossade tomater (gärna finkrossade) med salt, olja, vitlök och ev honung och tomatpuré.

Pizzatopping

Bred ut tomatsåsen på pizzadegen, fortsätt med ost (osten ska ligga innan toppingen) och fyll på med dina favoriter!

Pensla kanterna med lite olivolja innan pizzan åker in i ugnen. Tänk på att ha värmt upp ugnen innan. För att degen ska bli riktigt bra kan du låta pizzan gå någon minut i ugnen med bara tomatsås och ost innan du lägger på toppingen och låter pizzan gå färdigt.

Använder du en pizzasten ska den värmas upp innan du lägger pizzan på den.

Här hittar du en pizza med fyra läckra toppings!

Smidig pizzaskärare

Stor pizzaskärare med vasst blad som lätt skär genom tjocka pizzabottnar med massor av fyllning. Den har ett bekvämt, tjockt gummihandtag med extra skydd för tummen. Läs mer och köp den här. (reklamlänk från Allas shop)

Läs mer och köp pizzaskäraren här (reklamlänk från Allas shop)

Recept på olika sorters hemlagade pizzor

Vill du ha inspiration till olika pizzor?

Klicka här och och hitta alla våra fantastiska recept!

Texmex-pizza med salsa på en tallrik.

Texmex-pizza med salsa.

Foto: Lisa Björner

Relaterade artiklar

Vivi och Victors vänskap blev till kärlek och pizza