Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så gör du perfekt pizza hemma!

24 nov, 2021 
https://image.allas.se/image-204999?imageId=204999&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=66.67&x=0&y=0
Johanna Svan
Hemlagad pizza med mozzarella och tomater.
Pizzan, denna italienska delikatess, har nästan blivit lika svensk som vår husmanskost. Och det går lika bra att göra den hemma. Vi tipsar om hur!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Det är inte helt klart vem som serverade den första pizzan i Sverige, men det antas vara år 1947 då det öppnades en restaurang i Västerås och en i Stockholm som båda hade pizza på menyn.

I dag är pizzan en självklarhet för många och det finns flera olika pizzor att välja mellan. 2015 fanns det, enligt Wikipedia, runt 2500 pizzerior i Sverige.

Pizzadeg

Om du inte vill köpa färdig pizzadeg finns här ett fantastiskt recept på pizzadeg.

Använd händerna och tryck ut degen med fingrarna. Med kavel trycks syret ut ur degen, man vill ha så mycket luft som möjligt kvar i degen för en luftig och knaprig pizzabotten. Tryck ut degen från mitten och utåt.

Baka ut pizzan på ett mjölat bakplåtspapper för att göra det enkelt att lägga över pizzan på en varm plåt, pizzaform eller pizzasten. Dra gärna ut den lite ytterligare när du lagt över den.

Annons

Smart pizzaform

Denna bakplåt är idealisk för att baka krispiga pizzabottnar, med luftande hål för att skorpa degen under tillagningsprocessen. Läs mer och köp den här.

Form att göra pizza i.

Pizzasås

Även tomatsås finns att köpa färdig men är lätt att göra själv, genom att blanda krossade tomater (gärna finkrossade) med salt, olja, vitlök och ev honung och tomatpuré.

Pizzatopping

Bred ut tomatsåsen på pizzadegen, fortsätt med ost (osten ska ligga innan toppingen) och fyll på med dina favoriter!

Annons

Pensla kanterna med lite olivolja innan pizzan åker in i ugnen. Tänk på att ha värmt upp ugnen innan. För att degen ska bli riktigt bra kan du låta pizzan gå någon minut i ugnen med bara tomatsås och ost innan du lägger på toppingen och låter pizzan gå färdigt.

Använder du en pizzasten ska den värmas upp innan du lägger pizzan på den.

Här hittar du en pizza med fyra läckra toppings!

Smidig pizzaskärare

Stor pizzaskärare med vasst blad som lätt skär genom tjocka pizzabottnar med massor av fyllning. Den har ett bekvämt, tjockt gummihandtag med extra skydd för tummen. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Pizza som skärs upp med en pizzaskärare.

Smart pizzasax

Skär enkelt pizzan i slices och tack vare spateln kan du även snabbt få upp den på tallriken! Väldigt bra att ha om man snabbt vill kunna servera pizza till hela familjen eller till en större samling vänner. Läs mer och köp pizzasaxen här. (reklamlänk)

Annons
Pizzasax med spatel

Pizzasten

Gör den läckraste, krispigaste pizzan på italiensk restaurang-nivå med hjälp av pizzastenen från Muurikka. Pizzastenen är särskilt anpassad för att användas i en vanlig ugn eller på grillen. Läs mer och köp stenen här. (reklamlänk)

Pizzasten för ugn med en pizza på.

Recept på olika sorters hemlagade pizzor

Vill du ha inspiration till olika pizzor?

Klicka här och och hitta alla våra fantastiska recept!

Texmex-pizza med salsa på en tallrik.
Texmex-pizza med salsa.

Se också: Så gör du pizza på grillen

Grillfilm-PizzaBrand logo
Grillfilm-Pizza
Annons