Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så mycket dyrare blir årets midsommarbord

23 jun, 2022 
Michaela Lindahl
midsommarbord
Lagom till sommarens största matfest har livsmedelspriserna skjutit i höjden. Flera av midsommarbordets läckerheter har stigit i pris med mer än tio procent jämfört med samma tid förra året.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Årets midsommar knackar på dörren och för första gången på länge får vi ställa till med stor fest. Men trots att covid-19 inte längre vakar bakom varje hörn så har årets firande blivit rubbat på andra håll. Invasionen av Ukraina har satt små spår här uppe i norr i form av en ständigt ökande inflation och drivmedelspriser som ser ut att fortsätta sticka iväg. Vi har de senaste månaderna fått lära oss att hushålla med bensinen – men lagom till midsommarbordet ska fyllas kan vi behöva tänka om vad vi serverar när priserna på kaffe, potatis, ägg och bär skenar iväg.

Midsommarmaten tolv procent dyrare

Enligt SEBs senaste sammanställning har våra favoriter på midsommarbordet blivit i snitt nästan tolv procent dyrare än förra året. Detta trots att den svenska snittinflationen ökat med bara sju procent förra månaden jämfört med samma tid i fjol, en stor skillnad enligt Marcus Widén, ekonom på SEB.

Annons

Det senaste året har livsmedelspriserna totalt sett stigit med drygt åtta procent – varav en ökning på sex procent bara de senaste tre månaderna.

Kaffepriset har stigit fyrtio procent (!)

Går inte budgeten till midsommar ihop är kaffet det du ska ta bort först. Kaffet har skjutit som en raket i rymden och blivit rena lyxvaran inför årets midsommarfika och sena sommarkvällar på terassen. Enligt Widén är det den näst största prisuppgången under de fyrtio år SCB haft koll på kaffepriserna – rekordet slogs hösten 1994 då kaffepriset steg med hela 64 procent. Te har däremot endast stigit med 8 procent sen förra året, så det blir absolut årets budgetvariant till midsommarfikat.

Satsa på sill och nubbe

... Men den klassiska midsommaren står fortfarande i högakt. Sillen och nubben har knappt ökat en hel respektive halv procent vardera sen förra årets mätning. Även priserna på öl och glass håller sig stadiga, så bortsett från kaffet ser prognoserna goda ut för att vi ska kunna dricka och äta traditionsenligt i midsommar!

I övrigt är det potatisen, hårdosten, äggen och de färska bären som ökat mest i SEBs midsommarindex. Kanske introducerar du en ny – mer – favorit till buffén.

Se också: Så gör du en klassisk midsommarkransBrand logo
Se också: Så gör du en klassisk midsommarkrans

Lämna bilen hemma

Bortsett från att byta kaffe mot te och koka mindre nypotatis så är det lättaste sättet att hålla budgeten nere att cykla till festen och låta bilen stå. Det är dessutom bättre för miljön!

Källa: SEBs midsommarindex 2022

Annons