Så mycket pengar förlorar du varje år på att slänga mat – detta ska du inte kasta
Men hur kan man minska matsvinnet? Det svarar matsvinnsexperten Karin Fritz på.
– Bara för att klockan slår 24.00 den dagen så blir inte maten farlig, säger hon.
I Sverige slänger varje person i genomsnitt omkring 16 kilo ätbar mat varje år, främst frukt, grönsaker, bröd och rester. Dessutom hälls cirka 18 kilo mat och dryck ut i vasken per person, där kaffe, te och mejeriprodukter är vanligast.
Vi alla är ju skyldiga till detta... Men visste du att det totalt blir runt 34 kilo matsvinn per person och år, vilket för en familj med två vuxna och två barn innebär drygt 130 kilo. För en individ motsvarar det ungefär 35 luncher eller 90 koppar kaffe som slängs bort. Och för en familj kan matsvinnet kosta mellan 5000 och 6000 kronor årligen, vilket visar både på miljöpåverkan och ekonomisk förlust, skriver Livsmedelsverket.
Matsvinnsexperten Karin Fritz: ”Maten blir inte farlig”
De flesta livsmedel har ju en bäst före-dag. Producenterna sätter datumet efter tester som visar hur länge maten håller den kvalitet de vill garantera.
Matsvinnsexperten Karin Fritz har berättat i Nyhetsmorgon om vikten av att inte slänga mat bara för att datumet har passerat en dag.
– Bara för att klockan slår 24.00 den dagen så blir inte maten farlig. Det som kan hända efter bäst före-dagen är att smaken, utseendet eller lukten kan ändras lite. Då behöver vi lita på oss själva och använda våra sinnen för att avgöra om den går att äta, säger Karin Fritz.
Hon poängterade också att det är bra om konsumenterna får mer information om detta. Producenterna kan exempelvis informera på förpackningar, de kan också använda en frivillig tilläggsmärkning ”ofta bra efter”, menar Karin.
Framför allt är det matrester, bröd och frukt samt grönsaker som fortfarande är ätbara som inte ska slängas. Titta, lukta och smaka, mycket kan enkelt förvandlas till nya rätter eller frysas in.
Så kan du få maten att hålla längre – minska matsvinnet
Vad kan man då göra för att maten ska hålla längre? Karin Fritz har listat tips. Bara att sänka kylskåpet till 4 grader kan göra mycket.
– Har du så kallt så vet du att maten håller längre än vad det står på förpackningen, för instruktionerna på dem är för åtta grader i kylskåpet.
Så minskar du matsvinnet
• Sänk temperaturen i kylskåpet till 4 grader
• Planera vad du handlar
• Håll koll på vad du har hemma
• Förvara frukt och grönt rätt
• Använd dina sinnen när det gäller bäst före datum
Källa: Karin Fritz/Livsmedelsverket
