Så smakar Blossas nya glögg – experten sätter betyg

Till vänster Blossas glögg 2021 som heter Valencia med smak av apelsin och klassiska julkryddor, till höger Rosie Söderlund, redaktör på recept.se.

Foto: Till vänster, pressbild, till höger Allas

Ett säkert jultecken är här. Blossa har släppt sin nya glöggsmak. Redaktören på vår systersajt recept.se har redan provsmakat.

Det är något av en happening inför jul. När Blossa släpper årets smak som kommer finnas på Systembolaget. Traditionen har ägt rum sedan år 2003.

Årets lansering sköts upp i två veckor på grund av problem i produktionen, men nu är den äntligen här. Ledtrådarna som Blossa hade lagt ut i sociala medier antydde att vi skulle ut på en resa. En väska packades med badkläder och en boll.

I bakgrunden fanns en jordglob.

På onsdagseftermiddagen släpptes nyheten.

Årets smak heter: Valencia!

Se också: Så gör du julens snabbaste glögg

1:01

Efter reklamen: Så gör du julens snabbaste glögg

(1:01)

Blossa skriver att smaken är en hyllning till den solmogna apelsinen.

I år är det en vit starkvinsglögg som fått namnet Valencia med tanke på att staden med omnejd stoltserar med några av Europas vackraste apelsinodlingar.

Blossas nya glögg heter Valencia och har smak av apelsin och klassiska glöggkryddor.

Foto: Pressbild

För att få fram smaken har Blossa använt sig av traditionella glöggkryddor och färska ekologiska apelsinskal och smaksatt med apelsinblom.

Rosie Söderlund, redaktör på recept.se, har redan hunnit smaka årets glögg.

Vad tycker du om årets smak?

Årets smak känns väldigt traditionell, vilket absolut inte är något negativt. Glögg ska smaka glögg tycker jag. Apelsin hör julen till och den friska smaken gifter sig väl med glöggens sötma och de klassiska glöggkryddorna.

Vad passar den till?

– Eftersom glöggen är smaksatt med spanska apelsiner känns spanska tapas och tilltugg som den perfekta matchningen. Själv hade jag dukat fram en plockbricka med serranoskinka, manchego, marconamandlar och en massa annat gott. Testa även att fylla pepparkakor med apelsinkräm och lingon och servera till.

Ska den bäst avnjutas varm eller kall, tycker du?

– Personligen tycker jag att vit glögg passar bäst att serveras kall. Antingen som den är, gärna med några isbitar, eller toppad med bubbel. Välj gärna ett torrt bubbel så det inte blir så sött.

Om du ska koka ner känslan till ett betyg?

– Jag ger glöggen betyg 8/10.

Therése Cedergren om heliga glöggen: ”Är det rentutav äckligt?”

Blossa 21 Valencia finns att beställa på Systembolaget från och med 29 september. Den har en alkoholhalt på 15 volymprocent och priset är 125 kronor för 75 centiliter.

Tidigare smaker

2003 Pomerans

2004 Vinteräpple

2005 Hjortron och Armagnac

2006 Lingon och enbär

2007 Havtorn och kanel

2008 Blåbär

2009 Clementin

2010 Saffran

2011 Arabica

2012 Yuzu och ingefära

2013 Dalecarlia (nypon och hallon)

2014 Lavendel

2015 Earl grey

2016 Kråkbär

2017 Old Dehli (mango, spiskummin och chili)

2018 di Limone (Limoncello, rosmarin, timjan och basilika

2019 Aloha (passionsfrukt och hibiskus)

2020 Myntate

2021 Valencia

TV: Glöggdrink med vaniljglass och marinerad apelsin
Relaterade artiklar

Quiz: Vilken jultyp är du?

Årets glöggsmak är snart här – gissar du rätt med hjälp av ledtrådarna?