Så svenska är de frysta färdigrätterna egentligen...

Färdigmat, förpackningar, montage
Tidsbrist, lättja eller slut på inspiration. Skälen är många till varför fryst färdigmat fortsätter att sälja som smör i solsken. Men hur svenskt är innehållet egentligen i färdigmaten? Tidningen Land har undersökt saken.

I en kartläggning av färdigrätter från Findus, Felix, Coop och Ica, har tidningen Land undersökt råvarornas ursprung. Syftet var att ta reda på hur stor andel av råvarorna som kan härledas till Sverige. Resultatet visade på att få produkter bestod av enbart svenska råvaror, om ens några överhuvudtaget.

Få svenska råvaror i frysrätter

Findus färdigrätter har råvaror från hela världen. Nötköttet har sitt ursprung på Irland och kycklingen i Thailand. Grönsakernas ursprung varierar kraftigt, men inga tycks ha sitt ursprung i Sverige. Ärtorna kommer ifrån England och brytbönorna från Holland, Belgien och Frankrike.

Emma Pålsson, marketing director på Findus, förklarar för tidningen Land att Findus köper råvaror från de länder och leverantörer som har bäst kvalité. Det uppges också vara svårt att hitta rätt mängd av råvaror som kan leva upp till företagets hållbarhetskrav.

– Det stämmer att vi i dagsläget inte har svenska råvaror i vår färdigmat, men vi har andra produkter i vårt sortiment som är svenska, till exempel vår Ebba-ärta som är odlad i Sverige, samt våra bullar, som är bakade i Sverige med svenska råvaror, säger Emma Pålsson.

Svårt att uppnå

Företaget är inte ensamt om att sakna svenskt innehåll i den frysta färdigmaten. Även Coop och Ica saknar till stor del svenska råvaror, samma sak gäller för företaget Felix.

– Coop eftersträvar att erbjuda kunderna produkter med svensk råvara och vårt sortiment med ”Från Sverige”-märkta produkter ökar kontinuerligt. Just på färdigmat kan det vara svårt att uppnå ”Från Sverige”-märkning eftersom många grönsaker och kryddor kan vara svåra att hitta i Sverige året runt, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop, till tidningen Land.

Källa: Land