Så torkar du frukt och bär – tips!

En handfull bär – jordgubbar, blåbär och hallon.
Torka sommarens frukt och bär – och njut av dem till långt in på hösten. Här får du bästa tipsen för att lyckas!

Torka blåbär

Rensa bären och låt torka inomhus några dagar innan de torkas i ugnen. Ugnstemperatur ca 50° i ca 7 tim. Låt gärna eftertorka i rumstemperatur.

Torka hallon

Öppna upp bären så de får större torkyta. Ugnstemperatur max 50° i ca 8 tim.

Torka jordgubbar

Bör vara fasta i fruktköttet, rensa bort de övermogna. Tunnskiva eller halvera beroende på storlek. Ugntemperatur max 50° i ca 8 tim.

Se också! Här hittar du de svenska bären:

Videon kunde inte hittas

Torka krusbär

Halvera bären och lägg på bakpapper. Ugnstemperatur ca 40–50° i ca 7 tim.

Torka plommon

Dela och kärna ur. Skär sedan i klyftor – ju större snittytan är, desto fortare går det. Ugnstemperatur max 50° i ca 8 tim.

Torka smultron

Halvera och torka sedan på ugnstemperatur ca 50° i ca 8 tim.

Torka äpplen

Kärna ur och skär i tunna skivor. Torka ringarna uppträdda på grovt snöre eller pinne i ett mörkt, luftigt och varmt utrymme. Eller i ugn på 50° i 2 tim, sänk sedan till 40° och torka ytterligare 2–3 tim.