Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Se premiäravsnittet av ”Utmaningarnas kök” här

01 maj, 2019 
Minna Wallén-Widung
Tv-kocken Maud Onnermark är inte den som säger nej till en utmaning. I den nya tv-satsningen "Utmaningarnas kök", sätts hennes förmåga att hantera stress på prov. "Det blev riktigt stressigt där ett tag", säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Utmaningarnas kök: ”Riktigt stressigt” för tv-kocken i nya utmaningen

Maud Onnermark, som varit Mat-Maud med hela svenska folket sedan hon värvades till SVT:s Go’kväll 2002, är van vid utmaningar. Hon har gett ut ett tiotal kokböcker, är chefredaktör för Matmagasinet och så sent som i början av april besteg hon Kilimanjaro, Afrikas högsta berg.

Utmaningarnas kök: Supertrion ställs inför fredagsutmaningenBrand logo
Utmaningarnas kök: Supertrion ställs inför fredagsutmaningen
Maud Onnermark ler mot kameran

Men uppgiften i Utmaningarnas kök, den nya tv-satsningen hos allas.se, blir trots det något alldeles extra att bita i för den välkända tv-kocken. I seriens premiäravsnitt ska hon, tillsammans med Allers matredaktör Sandra Palmqvist och bakboksförfattaren och bloggaren Fredrik Nylén, komponera en fullgod måltid på bara 30 minuter.

Sandra Palmqvist, Fredrik Nylén och Maud Onnermark
Sandra Palmqvist, Fredrik Nylén och Maud Onnermark i Utmaningarnas kök.

Så fungerar Utmaningarnas kök – väljer två råvaror var

De tre får välja två saker var från ett dignande bord av råvaror, men måste göra det utan vetskap om vad de andra valt. En utmaning som ger Maud Onnermark – sist ut att välja råvaror – rejält med huvudbry.

Annons

– De kan ju knappt ha tagit något protein. Eller har de gjort det och så tar jag nötkött? Det här var ju svårt! säger hon i programmet.

Maud Onnermark väljer råvaror och pratar med Cecilia Ahle.
Maud Onnermark väljer råvaror i Utmaningarnas kök. Till vänster syns programledaren Cecilia Ahle. Foto: Helena Sjögren

De tre deltagarna har aldrig stått i samma kök förut, men ska nu försöka synka ihop sig på nolltid. Programledaren Cecilia Ahle undrar hur de tre är på att samarbeta. För Maud Onnermark är inte svaret helt enkelt.

– Frågar du min man så skulle han säga att jag inte är bra på att samarbeta, haha. Men jag tycker att det är kul att samarbeta.

”Enormt stressande”

Tidspressen gör sig påmind direkt – när Cecilia Ahle berättar att det återstår 20 minuter av tiden chockas de alla tre. Just den knappa tiden, i kombination med att komponera en hel måltid tillsammans med två personer hon aldrig träffat tidigare, gör Sandra Palmqvist stressad.

Annons

– Vi bestämde att jag skulle göra en förrättssoppa på roten till romanescon, men det tog sjukt lång tid innan den blev mjuk. Det var enormt stressande och jag tänkte ”vad fan skulle jag välja just romanesco för?”, säger hon efteråt.

Sandra Palmqvist rör i en bunke
Sandra Palmqvist. Foto: Helena Sjögren

Maud Onnermark säger också efteråt att Utmaningarnas kök verkligen lever upp till sitt namn.

– Det blev riktigt stressigt där ett tag, och jag höll på att bränna vid i stekpannan. Men jag hade också otroligt kul tillsammans med Sandra och Fredrik, säger hon.

Maud Onnermarks barndomsminne i Utmaningarnas kök

Även Fredrik Nylén, känd från Hela Sverige bakar och för sin populära blogg Fredriks fika, håller med om att det var en tuff utmaning. Ändå hyllar han Utmaningarnas kök.

Annons

– Det var supersvårt, men superroligt. Maud och Sandra är sådana fullblodsproffs och det var jättekul att få samarbeta med dem.

Fredrik Nylén skrattar
Fredrik Nylén. Foto: Helena Sjögren

Förutom själva utmaningen, delar deltagarna också med sig av historier om hur deras passion för mat började. Maud Onnermark berättar att hon tidigt fick betala ett högt pris för sitt matintresse.

– Jag har nog alltid varit väldigt hungrig och alltid velat smaka på all mat. Jag åt surströmming från det att jag var ett litet barn. Jag kommer ihåg att de andra barnen sa ”du får inte sitta vid vårt bord, för det luktar så illa”. Men jag ville prova, säger hon i programmet.

Här hittar du recepten från programmet:

Fredriks ugnsbakade potatisskivor

Så lyckas du med perfekt stekta champinjoner

Sandras romanescosoppa med parmesancreme

Mauds fläskfilé i vinsås med bacon och champinjoner

Annons