Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Smakar Ahlgrens bilar olika beroende på färg?

14 apr, 2016 
Margaretha Malmgren
Ahlgrens bilar.
Gröna, rosa och vita godisbilar – vad är egentligen skillnaden? Smakar bilarna olika beroende på färg? Här är svaret!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Smak på Ahlgrens bilar

Ahlgrens bilar har varit ett givet inslag i godishyllan sedan de lanserades första gången 1953. Alla har sin egen favorit och åsikt om vilken som är godast.

Men vad är egentligen skillnaden? Smakar de rosa jordgubbe, de gröna päron och de vita vanilj? Eller smakar alla likadant?

Tillverkaren Cloetta är förtegen om sanningen och låter konsumenterna själva avgöra saken.

– Huruvida den rosa, vita eller gröna bilen har samma smak eller inte, lämnar vi upp till alla som äter Ahlgrens bilar att själva bedöma, har de meddelat på sin hemsida.

Vi blir lurade

Aftonbladet har gått ett steg längre och gjort en jämförelse av bilarnas ingredienser. Det visar sig att den enda skillnaden är färgämnena karbinsyra och klorofyllinkopparkomplex.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– De är båda två färgämnen och tillför inte någon smak över huvud taget, säger Carmina Ionescu, ämneskoordinator på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Annons

Upplever skillnad

Bilarna innehåller alltså identiska smakämnen – och kan då logiskt sätt inte smaka olika. Ändå upplever vissa en skillnad. Varför?

Jo, därför att smak inte bara handlar om innehåll. Det inkluderar även lukt, färg och sammansättning. I det här fallet är det färgen som avgör hur vi upplever smaken.

Slutsats: Bilarna har i grunden EXAKT samma smak. Det är hjärnan som lurar oss att tro något annat. Enda skillnaden är färgämnena.

Läs också:

Vet du vad skillnaden är mellan påskmust och julmust?

Källa: Aftonbladet, Nyheter24 och Cloetta

Annons