Artikeln innehåller reklamlänkar

Smartaste sättet att skölja sallad

Kvinnohänder sköljer sallad.

Foto: Shutterstock/TT

Hur salladen sköljs är viktigt för att undvika matförgiftning. Här tipsar vi om smartaste sättet!

Gröna blad brukar vara det populäraste inslaget i en sallad. Vad många kanske inte vet är att salladsblad ofta är den störta orsaken till matförgiftning. Det visar en stor analys från den amerikanska organisationen Center for Science in the Public Interest.

Skälet till matförgiftningen är att bakterier och mikroorganismer finns kvar på grödan. Detta gäller även om du köper ekologisk sallad och kanske tror att den är så ren att den inte behöver sköljas. Men det gör den.

Ekologisk sallad har gödslats med naturgödsel som innehåller tarmbakterier. Därför är det extra viktigt att få bort alla jordpartiklar.

Vattnet kan vara förorenat

När det gäller importerad ruccola, groddar, babyspenat och kryddväxter vattnas dessa ibland med förorenat vatten på grund av vattenbrist. Detta är ännu en anledning till att vara noga med sköljningen.

Till och med de färdigsköljda grödorna ska sköljas av hemma, menar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet. Hon vill varna för informationen på förpackningen som säger ”färdigsköljd”.

– Färdigskuren sallad ”blöder” växtsaft och det gillar till exempel salmonellabakterien. Färdigskuren sallad ska sköljas noga! poängterar hon i Vårdguiden.

Så sköljer du sallad för att slippa magproblem

  1. Dela salladen, blad för blad.
  2. Lägg dem i ett durkslag eller en rymlig bunke.
  3. Skölj noga igenom alla bladen. Viktigt är att inte skölja salladshuvudet odelat eller bara doppa bladen i vatten.
  4. Vänta tills salladsbladen är torra innan du blandar med övriga grönsaker.

Utdragbart durkslag

Med nedanstående smarta hopfällbara och utdragbara durkslag får du en optimal sköljning. Du slipper durkslag som tar plats och samlar bakterier i vasken. När du ska använda durkslaget vecklar du ut det, drar ut sidorna för att anpassa storleken till din vask och låter det sedan hänga på kanterna. Läs mer och beställ här. (länk till Tradedoubler.com)

Durkslag med sallad i en vask.

Foto: Aller media shop

Efter användning fäller du smidigt ihop durkslaget så det blir platt och tar minimalt med plats i ditt skåp.

Hopvikt durkslag.

Foto: Aller media shop

Smart salladsslunga

Tefals hopvikbara salladsslunga är en smart och smidig hjälpreda till olika typer av sallader och funkar även för örter och bär. Slungan har en glidsäker botten vilket gör att den står stadigt på köksbänken och när du är klar kan behållaren vikas ihop för att spara plats i köket. Skålen rymmer hela fyra liter vilket låter dig förbereda sallad för ett helt sällskap på ett kick. Läs mer och beställ här. (länk till Awin.com)

Källor: Hälsoliv och Kurera

Ät billigare och nyttigare – 8 enkla tips hjälper dig att lyckas