Tina frysta grönsaker – så gör du för bästa resultat

Tina frysta grönsaker.

Foto: TT/Shutterstock

Värma i mikron, eller inte värma i mikron? Vända ner i stekpannan direkt eller krama ur lite av vätskan först? Att frysa ner grönsaker så att de håller längre är inga konstigheter, men att tina grönsaker kan vara lite knepigare. Här får du en guide till vad som är bra att tänka på när du tinar frysta grönsaker.

Kanske kom du över ett suveränt extrapris. Kanske har du samlat på dig några riktigt fina sommargrönsaker som du vill glädja dig åt en regnig oktoberdag. I frysen kan vi lägga allt det vi inte har plats för och inte hinner äta upp innan bäst före-datumet har flugit förbi. Men det är med viss sorg som vi betraktar den tidigare så spänstiga morotens upptinade, och något sladdriga, gestalt.

Varför blir grönsaker mosiga i frysen?

När vatten fryser så expanderar det och grönsaker består, generellt sett, till stor del av vatten. När grönsakens fuktiga inre fryser är det nästan som om det, på lågintensivt vis, exploderar – eller i alla fall töjs ut. När isen sedan smälter och rinner ut ur grönsakens lite tärda fibrer blir resultatet en mjuk, och ganska blöt, liten sak.

Grönsaker du köpt frysta i affären är dessutom ofta förvällda. De har alltså kokats snabbt före nedfrysningen, vilket gör dem något mjukare än deras färska motsvarigheter. Det finns lite olika anledningar till varför man förväller grönsakerna. Dels behåller de sin färg, form och vitamininnehåll bättre, dels minskar risken för att små bakterier överlever under månaderna i frysen.

I en blekgrön skål ligger frostiga edamebönor.

När du köper frysta grönsaker i butik; känn efter på paketet. Om grönsakerna verkar sitta ihop och är täckta av ett klumpigt lager is är det bättre att sträcka sig lite längre in i hyllan och leta fram ett bättre exemplar.

Foto: TT

Frys grönsakerna på bästa sätt

När det kommer till att laga god mat med frysta råvaror måste mycket göras i förväg.

  • Koka snabbt färska grönsaker och lägg dem omedelbart i iskallt vatten innan de fryses ner (gäller främst fasta grönsaker, inte exempelvis spenat).
  • Se till att färska grönsaker är helt torra innan de hamnar i frysen.
  • Låt inte frysta varor tinas upp och frysas ner flera gånger.
  • Förvara grönsakerna lufttätt för att undvika frysbränna.
  • Fasta grönsaker med låg syrlighet som länge behåller formen under tillagning klarar sig bäst i frysen. Exempel på dessa är blomkål, broccoli, pumpa, brysselkål, sparris och bönor.

Frysta grönsaker gör sig allra bäst i grytor och soppor, där konsistensen ändå blir något mjukare och frysvattnet försvinner vid den långa kokningen. Bäst resultat får du av att inte tina grönsakerna alls. Ta dem direkt från frysen och lägg i grytan så behåller de konsistensen bättre. De frysta grönsakerna gör sig även väl i slätmixade såser, juicer och smoothies. Här blir den kompromissade konsistensen en ickefråga.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Se också: 7 matvaror du aldrig ska ha i kylskåpen

Videon kunde inte hittas

Tina eller tillaga djupfrysta grönsaker?

Även när det inte är gryta eller soppa på menyn så mår de flesta grönsaker bäst av att tillagas frysta eller bara delvis upptinade. Det finns dock en del undantag. Spenat släpper ifrån sig stora mängder vätska när den tinar och risken är att rätten blir vattnig om du tillsätter den direkt. Om du exempelvis ska göra en spenatpaj eller vill toppa pizzan med den gröna järnbomben, är det en bra idé att tina och krama ur en del av vätskan innan tillagning. Det motsatta gäller frysta örter, som efter en stund på diskbänken blir mörka, mosiga och förlorar sin smak.

Laga varmt och snabbt

Vill du steka dina frysta grönsaker, kanske i en wok eller pasta, får du bäst resultat av att göra det på hög värme. Ju snabbare isen smälter och avdunstar desto bättre. Eftersom grönsaken antagligen är förvälld på förhand så är den redan delvis tillagad. Därför behöver en frusen grönsak inte stekas lika länge som en färsk.

Tina kött snabbt – 3 metoder som fungerar

Tina frysta grönsaker i mikro?

Grönsaker, särskilt sådana som måste kramas ur, går absolut att tina upp i mikrovågsugnen, men för att undvika att de blir mosiga är det viktigt att hålla ett öga på dem. Till skillnad från i stekpannan är det säkrare att mikra på ungefär halv styrka, och att med någon minuts mellanrum röra runt och separera de frusta bitarna från varandra.

På en ugnsform ligger rostade broccolibitar utspridda.

När du lagar mat med frysta grönsaker kan du med fördel utgå från ett lite mer ingrediensrikt recept. Ju mer avskalad en rätt är, desto tydligare framstår kvalitén på ingredienserna.

Foto: TT

Rosta i ugnen

Ska grönsakerna servars vid sidan av huvudrätten vänder vi oss gärna till mikrovågsugnen eller en kastrull med kokande vatten. Tyvärr tappar grönsakerna både färg, form och till och med smak av att sakta tinas upp på det viset. Prova istället att rosta dina frysta grönsaker på hög värme i en uppvärmd form tillsammans med salt, peppar och en generös skvätt olivolja eller annat matlagningsfett. Den varma formen sätter igång upptiningen direkt och grönsakerna blir koncentrerade i smakerna snarare än utspädda.

En skål med djupfrysta gröna ärter.

Ärtor är en av få grönsaker som utan vidare klarar av att tinas upp i vatten.

Foto: TT

Tina i vatten

Ärtor, bönor och majs behåller sin konsistens bra även efter att de har tinat. Eftersom de är små och dessutom täckta av ett tunt "skinn" går de att tina upp i en skål med varmt eller kallt vatten utan att de förstörs. Ska en annan grönsak tinas i vattenbad får de gärna ligga i en plastpåse under tiden. På så vis flyter inte smaken ut i vattnet.

Använd ditt omdöme

De flesta grönsaker går att tina på flera olika sätt. Vilken metod du väljer beror på vad du lagar och hur stora eller vattniga de frysta grönsakerna är. Med omsorg och lite smaksättare kan den sorgsnaste lilla broccolibit uppleva en renässans.

7 stora och fina grytor till höstens långkok