Artikeln innehåller reklamlänkar

Tina kött snabbt – 3 metoder som fungerar

Köttfärs på den smarta upptiningsplattan.
Lär dig att tina fryst kött snabbt utan att riskera att smak och konsistens går förlorad.

Är din frys närmast en skattkammare av goda köttbitar som bara väntar på att få se dagens ljus till en härlig middag? Du är inte ensam om att passa på att fynda fina bitar när det är extrapris i affären och frysa in.

Baksidan är tyvärr att många köttsorter tappar både sin goda smak och fina konsistens vid upptiningen, framför allt om du tar genvägar som att använda mikrovågsugn eller lägga fram köttet i kylskåpet över natten.

Se också: Så gör du köttbullar supersnabbt

Så gör du köttbullar supersnabbt
0:58

Efter reklamen: Så gör du köttbullar supersnabbt

(0:58)

Slå på ljud

Snabb upptining av kött ger bättre smak

Det finns betydligt bättre och mer effektiva sätt att tina köttet utan att bitarna tappar smak. Precis som snabb nedfrysning är det bästa sättet att tina kött, är det bäst att tina det snabbt, skriver organisationen Svenskt kött och hänvisar till SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg, på sin hemsida.

Anledningen till att den snabba processen är att föredra är att en snabb infrysning ger mindre iskristaller vilket innebär att mindre andel av köttsaften går förlorad när köttet tinas igen.

Oavsett vilken metod du använder är det en bra idé att lägga köttet i kylskåpet när det är genomtinat, detta för att förhindra att bakterier bildas. Sikta på att ha ungefär 4 plusgrader i kylskåpet.

Tina fryst kött snabbt – 3 enkla sätt att lyckas

1. Lägg i en skål med kallt vatten

Ett snabbt och billigt sätt att tina upp köttbitar är att lägga den frysta förpackningen i en skål med kallt vatten, eller i diskhon. Vatten leder värme betydligt bättre än luft, därför går processen snabbare.

2. Använd en upptiningsmatta

Den smarta uppfinningen gör jobbet åt dig! Upptiningsplattan leder bort kyla vilket snabbar på processen. Plattan har även en praktisk droppbricka som samlar upp vätska som kommer från upptiningen så att du slipper otrevligt kladd i köket.

Läs mer och beställ en upptiningsbricka här (länk till butik)

3. Testa kastrullknepet

Kastrullknepet är till för den som har tungan rätt i mun! Gör så här: Placera en kastrull upp och ner i diskhon och lägg köttet som du vill tina i en plastpåse ovanpå kastrullen. Ta därefter ytterligare en kastrull och ställ ovanpå köttbiten och spola med varmt vatten.

Källor: Svensktkött.se, expressen.se