Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Upplev en unik smakresa på Fotografiska

03 jan, 2023 
Nami Kawakita
Till vänster: Sara Danius i en cerise
Hur smakar Sara Danius klänning? Fotografiska har svaret.
Har du undrat hur Tobleroneaffären smakar eller varit nyfiken på att fylla magen med Sara Danius klänning? Nu är det möjligt. På Fotografiska i Stockholm kommer du snart att kunna smak dig igenom fem av de mest ikoniska nyhetshändelser från de senaste 100 åren!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fotografiskas populära utställning News Flash – Ett sekel av nyheter tar med sina åskådare på en tidsresa genom nyhetsbyrån TT:s enorma bildarkiv från 1921 till idag. Här finns allt från kvinnlig rösträtt till kungabröllop, månlandningar och börskrascher. Och nu, vid fyra tillfällen, tar Fotografiska ytterligare ett steg och låter sina gäster under fyra onsdagar i januari och februari smaka på historien – bokstavligt talat.

Se också: 4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnorBrand logo
Se också: 4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor

Martin Wall, chefskock på Fotografiska, har fått friheten att tolka fem av de mest ikoniska nyhetshändelserna och det har resulterat i en exklusiv femrättersmeny i den unika matupplevelsen Goda Nyheter – en smakresa genom seklets mest uppmärksammade nyheter.

Annons

Mat utifrån utställningar

Gästerna kommer att kunna smaka på allt från landstigningen i Normandie till Sara Danius klänning från Nobelfesten 2017, penicillinets upptäckt, Christer Fuglesangs rymdpromenad och såklart en av 90-talets mest omskrivna politiska skandaler – ”Tobleroneaffären”. Som vanligt på Fotografiska står hållbarhet i fokus och tolkningarna bjuder både på råvaror i säsong och stor kulinarisk lekfullhet när man överfört nyhetshändelserna från bild till tallrik.

Sara Danius på Nobelfesten 2017.
Sara Danius i sin numera legendariska klänning på Nobelfesten 2017.

– Vi tänker alltid hållbarhet och kreativitet när vi tar fram våra menyer, men det är första gången jag fått den roliga utmaningen att sätta ihop rätter utifrån innehållet i en av våra utställningar. Fotografiska är ju så mycket mer än bara en utställningslokal och att förflytta de här ikoniska nyhetshändelserna från våra väggar till våra tallrikar har varit fantastiskt kul, säger Martin Wall.

Annons

Tillsammans med Fotografiskas guide kommer Anna Herdenstam, journalist med 30 års erfarenhet av nyhetsberättande, i takt med att rätterna presenteras under kvällen bjuda på kontext kring de ikoniska nyhetshändelserna och reflektioner om varför vissa bilder, och nyheter, fortsätter att leva vidare hos oss flera decennier efter att de inträffat.

För en matälskare är detta en upplevelse du inte vill missa! Men var snabb, det är endast fyra middagstillfällen med 18 platser tillgängliga varje gång.

Femrättersmenyn kostar 1 150 kronor per person, exklusive dryck och du bokar din plats här. I middagsbokningen ingår självklart entré till utställningen.

Maträtt med pumpa.
Chefskock Martin Walls tolkning av Sara Danius klänning från Nobelfesten 2017.

Utställningen News Flash – Ett sekel av nyheter är öppen till och med 12 februari. Här kan du läsa mer om utställningen.

Annons
Annons