Vanliga glassar innehåller palmolja

Tre av glassorterna som innehåller palmolja.
En ny undersökning visar att det finns palmolja i produkter från flera av våra vanligaste glasstillverkare.

Sommaren är glassförsäljningens högsäsong och nu äter vi verkligen glass som bara den. Men det finns en risk att den där struten från Ica inte bara är gjord på grädde, ägg och socker. Många glassar som du kan köpa i mataffären innehåller nämligen palmolja, en vegetabilisk produkt med stor inverkan på miljön. 

Förutom skövling av regnskog är palmoljeproduktionen också förknippad med kemiska bekämpningsmedel och människorättsproblem, men trots det används den i allt från godis till smink och biobränslen. 

En ny undersökning av tidningen Råd & Rön visar att över 50 populära sorter i våra största matkedjor innehåller palmolja, bland annat favoriterna Sandwich, Glassbåt och Top Hat.

RSPO-certifiering ingen garanti mot skogsskövling

Matkedjorna som granskats i undersökningen är väl medvetna om problematiken och bland annat Ica försöker därför använda RSPO-certifierad palmolja i sina egna produkter. Det är även Axfoods målsättning, som äger Hemköp och Willys. Där strävar man också efter att ersätta palmoljan med andra alternativ i så många varor som möjligt.

En RSPO-certifiering innebär att palmoljan framställts på ett mer hållbart sätt, men Naturskyddsföreningen tycker inte att det räcker för att garantera en grön produkt. Dessutom är det få tillverkare som skriver i innehållsförteckningen hur den producerats, eller använder symbolen för RSPO-certifierad palmolja på produkten.

– Den övergripande frågan är att vi hugger ner för mycket regnskog och planterar palmoljeträd i stället. RSPO-certifieringen är förstås bättre än ingen alls, men vi tycker inte att den i sin nu­varande form garanterar mot skogsskövling, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, till Råd & Rön.

Glassen som innehåller palmolja – här 5 vanliga favoriter från Råd & Röns lista:

Glassarna nedan innehåller palmolja.

Hela listan finns på radron.se/palmolja

  • Daim, Carte d’Or, Coop
  • Glass Geisha pint (480 ml), Fazer, Ica
  • Maraboustrut (6-pack), GB Glace, Coop, Hemköp och Ica
  • Sandwich (6-pack), GB Glace, Coop, Hemköp och Ica
  • Ananassplitt (8-pack), Triumf glass, Ica

Foto: TT, GB Glace, Triumf Glass, Sia Glass