Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Varför heter det polkagris? Vi har svaret!

20 apr, 2016 
Margaretha Malmgren
Polkagrisar i pase.
Polka och gris - vad är det för namn? Och varför heter det egentligen polkagris? Här är det oväntade svaret från förr!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Polka och gris – vad är det för ett namn? Finns det över huvud taget någon logik bakom och vad har det med godis att göra?

Polkagrisens historia

Som med de flesta traditioner och benämningar finns det en naturlig förklaring. I fallet med polkagrisen måste vi gå 157 år tillbaka i tiden.

Året är 1859 och den nyblivna änkan och ensamstående mamman Amalia Eriksson måste hitta ett sätt att försörja sig och sin dotter Ida på. Hon ansöker om tillstånd att bedriva sockerbageri i Gränna och har en alldeles egen idé om vad hon ska göra.

Snacks till festen

Hon ska skapa karameller – som på äldre svenska kallades för ”gris”. Karamellerna ska vara hårdare och grövre och ha formen av små ”pluttar”, så att de behändigt går ner i fickan men inte smälter. Detta för att dåtidens herrar som gick på dans skulle kunna ha med sig godsaker att bjuda damerna på.

Annons

Dansade polka

Och vilken dans var det då som folket ägnade sig åt på den tiden? Polka, såklart! Amalia Eriksson skapade därmed det första ”diskogodiset” – och döpte det till polkagrisar (danskarameller).

Två sekel senare kan vi bara konstatera – du hade rätt Amalia. Festen blir roligare med lite partysnacks!

Läs också: Därför ska du äta MER lakrits!

Källor: Polkagris.com, johanspolkagrisar.se och wikipedia.org

Godis som kan vara hälsosamt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons