Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Varning! Giftsvamparna som lätt förväxlas med matsvampar

04 aug, 2020 
Johanna Bengtsson
Kvinna plockar svamp i skogen.
Lär dig känna skillnaden på ätliga och giftiga svampar.
Har du hört talas om den falska kantarellen "Narrkantarell"? Om inte så är det hög tid nu, den ska du nämligen hålla långt borta från svampkorgen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att ge sig ut och plocka svamp är rogivande, samtidigt som det är både hälsosamt och stärkande med frisk luft och en rejäl promenad. Men om du plockar fel svamp kan utfallet bli otrevligt, och i vissa fall livsfarligt. Det gäller särskilt noga att akta sig för giftiga svampar som förväxlas med matsvampar.

Se också: Matsvampar som lätt förväxlas med giftsvampar

Matsvampar som lätt förväxlas med giftsvamparBrand logo
Matsvampar som lätt förväxlas med giftsvampar

– Det är många som är ute efter kantarellen, den är en riktigt eftertraktad svamp. Men så finns det en förväxlingssvamp som heter Narrkantarell som man vissa år kan förväxla väldigt lätt med vanlig kantarell, säger svampkonsulenten Cicci Hultqvist till Expressen tv.

Annons

Falsk kantarell

Falsk kantarell, Narrkantarell, brandgul kantarell och brandgul trattskivling. Kärt barn har många namn brukar det heta, men i detta fall ska du hålla dig så långt borta från den Falska kantarellen som du kan. Dess giftighetsgrad är inte helt fastställd, men den är släkt med den giftiga pluggskivlingen som innehåller toxiska proteiner. De kan leda till blodbesvär hos personer med nedsatt magsaftutsöndring, trots ordentlig temperatur vid tillagning.

Men hur ser man egentligen skillnad på falsk och riktig kantarell?

– Narrkantarellen är ofta mjukare än den vanliga kantarellen. Och luktar man på en vanlig gul kantarell känner man tydligt en pepprig och kryddig doft, vilket narrkantarellen inte har alls, säger Cicci Hultqvist.

Falsk kantarell, så kallad narrkantarell och äkta kantarell.
Till vänster syns en falsk kantarell och till höger ligger en äkta kantarell.

Hon tipsar att kolla under svampen, Narrkantarellen har skivor, medan den vanliga kantarellen har så kallade “åsar” som mer ser ut som vågor under hatten.

Annons

Karljohan och Gallsopp

Cicci Hultqvist nämner ytterligare en förväxlingssvamp till Expressen tv. Nämligen Karljohan och Gallsopp.

– Gallsoppen är inte giftig men den smakar riktigt, riktigt illa. Om du får med lite gallsopp i en gryta så har du förstört hela maträtten. Det går inte att äta alls.

Nätmönstret på foten hos Gallsoppen är mörkt, till skillnad från Karljohan som har ljust nät. Köttet hos Karljohan är gulvitt, medan gallsoppens kött är rosaskiftande.

Karl-Johan svamp och narrsopp.
Till vänster ser du Karljohansvampar och till höger en Gallsopp.

Giftspindling och trattkantarell

Toppig giftspindling är en av Sveriges farligaste giftsvampar. Den växer i många olika sorters skog i hela landet. Dess förväxlingssvamp är den populära trattkantarellen.

Annons
Giftspindling och trattkantarell.
Till vänster, en Toppig giftspindling och till höger en vanlig trattkantarell. Den giftiga svampen är mer toppig och även smårandig runt foten.

Källa: Leva & Bo, Expressen, Giftinformationscentralen, Livsmedelsverket

Annons