Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

10 saker bakom kulisserna i Melodifestivalen!

08 mar, 2017 
Johanna Svan
I tv-rutan flyter allt på felfritt och perfekt. Men bakom kamerorna är mellolivet ofta långt från glitter och glamour. Kolla in hur Melodifestivalen ser ut bakom kulisserna här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur det går till under Melodifestivalen:

Teknikstrul

Det finns en anledning till att det körs två genrep inför publik. För det händer alltid något. Tv-skärmar som inte fungerar när resultatet ska läsas upp, öronsnäckor som inte fungerar, det tar för lång tid att blåsa bort konfetti på scenen inför nästa nummer, skämt som inte går hem hos publiken och så vidare. Men konstigt nog sitter allting oftast till 100 procent i direktsändningen (även om vi kan diskutera det där med skämten ibland).

Och den ständige studiomannen Henrik (till höger på bilden) är aldrig mer än ett par meter bakom artister och programledare för att se till att allting fungerar, varje sekund under sändningen. Samtidigt sitter Christer Björkman i en teknikbuss utanför och ser till så att allt blir exakt så som de tänkt sig.

Studiomannen Henrik i mellon
Foto: Mattz Birath

Tröttheten

Att vara med på en melloturné innebär varken tidiga spa-kvällar på hotellrum eller långa sovmorgnar. Ofta får jag stiga upp mellan 05.00 och 06.00 för att åka iväg till aktuell stad och sedan går det i ett. Värst, ur ett sömnperspektiv, är kvällarna med efterfesterna. Artisterna brukar inte komma till själva festen förrän vid 00.30-tiden och sedan håller det på till 04–05 ungefär …

Annons
trott-johanna
Foto: Privat

Den osunda kosten

På bilden ser ni det vi journalister bjuds på i pressrummet. Varje dag. Varje vecka. I sex veckor. Det finns även kakor, chips, läsk, saft, kaffe och ett fruktfat. Men man måste ju inte äta korven. Skulle jag hinna och ha lust till det brukar det alltid finnas några snabbmatsställen i närheten …

sprucken korv
Foto: Mattz Birath

Kaoset i greenroom

På fredagar och lördagar får vi journalister möjlighet att intervjua artisterna efter deras framträdanden. Men vi är många journalister och fotografer. Och det finns bara sju artister. Upplagt för kaos alltså när alla försöker ta sig fram till artisterna samtidigt. Men vi brukar ha kul i kön!

Annons
Greenroom melodifestivalen
Foto: Mattz Birath

Konstiga uppdrag

Allt kan hända under Melodifestivalen. Bland annat har jag hjälpt Yohios pappa att fixa hårspray till Yohio en gång. I år fick jag uppdraget att frakta en pappersdocka föreställandes Måns Zelmerlöw, i naturlig storlek, mellan Göteborg och Malmö. På ett tåg. Jag har aldrig varit med om att så många kommit fram till mig och frågat om de får ta en bild förr. Fast de ville ju inte ha mig på bild så klart …

Annons
Måns Zelmerlöw som docka
Foto: Johanna Svan

Artisternas fåfänga

Vissa är mer fåfänga, vissa är mindre fåfänga. Men det ligger mycket jobb bakom att alla ser så himla strålande ut hela tiden. På bilden ser ni hur Krista Sigfrieds hela tiden har en hårstylist i närheten, för att håret ska ligga perfekt.

Krista Siegfrieds
Foto: Johanna Svan

Artisternas tålamod

När artisterna inte repeterar, äter eller sover blir de intervjuade, fotograferade, intervjuade, fotograferade … Men de, och programledarna, svarar snällt på samma fråga om och om igen och ställer upp på bilder på alla möjliga sätt och med alla möjliga människor (de flesta i alla fall …). Det är klart att det är deras jobb men jag är ändå imponerad av att de inte tröttnar totalt.

Annons
Intervju i mellon
Foto: Mattz Birath

Kameravinklarna

Man kan inte tro det när man sitter framför tv:n, men varenda millisekund av varje nummer är planerad in i minsta detalj. Var alla ska stå, gå och dansa. Var alla kameramän ska springa omkring för att få exakt rätt vinkel utan att hamna i bild själv. Numren börjar diskuteras och repeteras redan i december. Och när alla väl är på plats i arenan så repeteras det, diskuteras, ändras, repeteras igen (totalt åtta gånger på scenen innan det är lördagskväll) och ändras igen. Och efter varje repetition så tittar alla inblandade igenom framträdandet på en monitor. Och ändrar igen …

Annons

Allt detta för tre minuter på scenen.

Det vet du
Foto: Mattz Birath

Glädjen!

Allt med Melodifestivalen andas glädje och alla tycker bara det är hur kul som helst, trots hårt jobb för alla och många sena nätter. Det är mat och dryck, dans (även på borden), sång (artisterna uppträder med sina låtar), en dj (som förhoppningsvis spelar gamla härliga schlagers) och glada miner överallt hela natten lång!

En glad Ace Wilder
En glad Ace Wilder. Foto: Mattz Birath

Bubblare: Oscar Zia

Jag har varit med på mellocirkusen i fem år och sedan Oscar Zia fick sitt genombrott 2013 så har han haft en förmåga att dyka upp på efterfesterna överallt varje år. Han gillar nog verkligen mellon! Eller att festa …

Annons
Oscar Zia
Foto: Mattz Birath

Läs också:

SVT:s löfte till Lina Hedlund i Melodifestivalen

Så tvingas Wiktoria att ändra numret i Melodifestivalen

SVT gör om röstningen i Melodifestivalen 2019

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons