Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Ace Wilder: ”Tappade min trygghet och blev deprimerad”

29 sep, 2016 
Joakim Löwing
Artisten Ace Wilder blir fotograferad utomhus.
Melodifestivalaktuella Ace Wilder, som egentligen heter Alice Gernandt, är uppvuxen i USA och det var inte helt lätt att flytta hem till Sverige...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Före Melodifestivalen för två år sedan var Ace Wilder – eller Alice Gernandt som hon egentligen heter – närmast okänd i Sverige.

Efter andraplatsen med låten Busy Doin’ Nothin’ 2014 och tredjeplatsen med Don’t worry i år är hon plötsligt en av landets hetare artister. Och 2017 är hon med igen.

– När väl genombrottet kom har det gått väldigt snabbt och det är förstås jättekul. Melodifestivalen har en enorm genomslagskraft och det gör faktiskt inte ett dugg att jag inte vann någon av gångerna. Det viktigaste är att jag har fått fart på karriären, ler hon.

Flyttade till USA

Ace är född i Åre och bodde även i Stockholm innan hon vid sex års ålder flyttade till Miami, USA, med sina föräldrar och två yngre syskon.

Där stannade familjen ända tills hon var 17 år – då mamma Gudrun arbetade som flygvärdinna. När mamma var borta på många resor i jobbet tog storasyster extra mycket ansvar i hemmet.

– Det blir ju naturligt så att äldsta syskonet får hjälpa till lite mer och det var en roll jag inte hade något emot. Min lillasyster Elsa och lillebror Max kom ofta till mig om det var något problem och jag gjorde mitt bästa.

Annons

I en intervju nyligen sa mamma Gudrun att Ace ”är ryggraden i vår familj, familjens psykolog. Det är nästan något prästartat över henne. I efterhand har jag förstått att under tiden i USA när jag var borta på mycket flygningar gick alla i familjen till henne. Hon betraktades som den trygga i familjen”.

–Det var väldigt fint sagt, ler Ace. Det där med ”prästartat” vet jag inte (ha, ha), men jag är glad över att jag har en sådan fin och nära kontakt med mina syskon i dag. Jag älskar att lyssna på vad andra personer har att berätta och flera öppnar sig gärna för mig. Däremot drar jag mig nog själv in i det längsta när det gäller mitt eget privatliv.

Gudrun berättar också att Ace är mycket rättskaffens och ordentlig. ”Det har hon alltid varit. Hon var skolpolis, hjälpte bland annat andra barn över gatan”.

– Ingen annan i vår familj är på det sättet så jag vet inte riktigt var det kommer ifrån (skratt). Men jag har alltid varit väldigt organiserad. Håller man i saker själv vet man att det blir bra.

Se också: 7 kändisbarn som har vuxit upp

7 kändisbarn som har vuxit uppBrand logo
7 kändisbarn som har vuxit upp

Heter egentligen Alice Gernandt

Hennes riktiga namn är som sagt Alice Gernandt (brorsbarnbarn till välkände tv-kommentatorn Anders Gernandt) – men många kallar henne för Ace.

Annons

– Det är ett smeknamn som min gymnastiklärare i Florida gav mig då jag var runt elva, tolv år. Kompisarna hängde på och det har följt med även till Sverige. Och Ace låter ju lite häftigare än Alice som artistnamn.

Ace trivdes jättebra att växa upp i Florida – där hon tävlade framgångsrikt i jazzdans i några år.

– Vi kom bland annat etta i en nationell tävling. Det var mycket show, liksom ”ta-da”. Då tävlar man mot dansare över hela landet.

Kunde inte prata svenska

När familjen sedan flyttade tillbaka till Sverige, då hon var 17 år, gjorde en fotskada att hon tvingades sluta med dansen.

– Det var en stor omställning och ett fruktansvärt jobbigt år för mig. I början var det väldigt svårt med språket. Jag förstod allt, men kunde inte prata svenska. Jag tappade min trygghet och blev deprimerad. Gick även upp ganska mycket i vikt.

Ace visste inte riktigt vad hon ville göra efter gymnasiet. Hon pluggade socialantropologi och arbetade bland annat som danslärare och gymnastiklärare.

Annons

Dessutom började Ace dansa streetdance, vilket fungerade trots den tidigare fotskadan. Hon fick också ett större intresse för musik och att börja skriva egna låtar.

Något som till slut ledde till låten Busy Doin’ Nothin’, tillsammans med Linneá och Joy Deb och succé i Melodifestivalen.

Efteråt ville skivbolaget så snabbt som möjligt sätta ihop ett debutalbum. Även om Ace hade skrivit alla låtar kändes det inte rätt.

– Jag ville inte hålla på så, att bara ta låtar. Jag vill ha en röd tråd i min karriär, göra saker som inspirerar mig och som jag står för. Jag kände ingenting för de låtarna som jag uppträdde med. Det var jobbigt. Därför sa jag att jag inte ville göra det här.

Med andra ord satte hon sin artistkarriär på spel…

– Det är ingen poäng för mig att vara artist eller kändis om man inte står för någonting. Hur kul är det att folk bara känner igen en på gatan? Man vill ha någon mening med sin karriär.

Danslåt i mellon

Nu har Ace en tydligare plan.

Annons

– I början sa folk åt mig hur jag ”behövde göra”, men nu har jag lärt mig väldigt mycket. Nu gör jag inte längre saker som jag inte vill göra. Don’t worry kändes jättebra, därför att den låten är helt rätt för mig. Genom den har jag visat att jag utvecklats som artist.

Bidraget i Melodifestivalen är en danslåt med ett budskap – man ska inte oroa sig, för allting ordnar sig.

Däremot stämmer inte textraderna ”I’m busy, busy,/Doin’ nothin’ at all” (Jag är upptagen, upptagen, med att göra ingenting alls) in ett dugg på Ace.

– Nej, det är lite ironiskt eftersom jag älskar att jobba och är väldigt driven. Jag har inget emot att arbeta 20 timmar per dag, så länge jag vet att det lönar sig, ler hon.

Med i Diggiloo

Under sommaren 2016 kommer Ace knappast att ligga på latsidan – då väntar nämligen debut i Diggiloo med ett 30-tal spelningar runt om i landet.

– Det ska bli sjukt roligt, jag längtar verkligen och har extremt höga förväntningar. Den enda artisten som jag känner sedan tidigare är Oscar Zia, alla andra är nya bekantskaper. Men efter att vi lärt känna varandra under våren tycker jag mycket om alla. Dessutom är det roligaste som finns att stå på scenen och möta publiken.

Annons

Ace tycker också att det är skönt att kunna slappna av lite under resorna, utan en massa saker som måste göras hemma hela tiden.

– Det är lättare att få ro att exempelvis läsa en bok när man är på resande fot, framhåller hon.

Sommaren betyder frihet för henne – att kunna gå ut i enbart shorts, linne och ett par sandaler.

– Det är så skönt att inte behöva ta på sig 30 lager med kläder (ha, ha). När jag är ledig umgås jag helst med vänner och hittar på något utomhus. Vi kan gärna ta en sväng till stranden, men eftersom vattnet ofta är så kallt i Sverige badar jag inte i första taget!

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

…grilla?

– Ha, ha – laga mat är något jag helst ska hålla mig undan från, för det är jag inte bra på. Däremot äter jag gärna grillat – älskar grillade grönsaker, halloumi och lamm. En etta.

…resa upp ett tält?

– Måste nog säga en etta, för jag har aldrig satt upp något tält.

…läsa kartor och hitta rätt på semestern?

– En femma, det är jag nämligen ganska bra på. Har ett hyfsat lokalsinne i alla fall.

Annons

…spela kubb eller krocket?

– Ärligt talat är jag inte så mycket för sådana former av spel och säkert inte speciellt bra om jag skulle köra heller. Måste nog säga en etta igen tyvärr, även om det låter tråkigt…

…kunna koppla av på stranden?

– Det är jag väldigt bra på. Jag tycker mycket om att åka till stranden och höra vattnet, det är verkligen avkoppling för mig. Sedan älskar jag solen. Det får bli en tia. Jag läser gärna en bok eller umgås med vänner där.

…hålla humöret i den värsta semestertrafiken?

– En tia! Jag har inte körkort själv, men är mycket lugn och har nog en bra inverkan på några vänner som är lite hetsiga när de kör bil (skratt).

Annons