Äntligen har de 28 artister som tävlar i Melodifestivalen 2018 offentliggjorts! På en presskonferens under tisdagsförmiddagen presenterades samtliga bidrag och artister.

– Vi har lagt stort fokus på att befästa melodifestivalens position som den starkaste plattformen för att presentera nya hits i en mängd populärmusikaliska genrer. Det gör att vi har fantastiska karaktärer i startfältet, från Edward Blom och Rolandz, till Kamferdrops och Samir & Viktor. Bredare kan paletten inte bli, säger festivalgeneralen Christer Björkman.

Sedan tidigare är det klart att David Lindgren blir programledare för Melodifestivalen 2018.

Här är alla artister som tävlar i Melodifestivalen 2018:

Deltävling 1 – Karlstad 3 februari:

Renaida Braun – All the fields.

Renaida Braun gör debut i Melodifestivalen, och är just nu aktuell i musikalen Aladdin i rollen som Jasmine. Hon tävlade i Idol 2016, där hon kom på en sjätteplats.

Benjamin Ingrosso – Dance you off.

Benjamin Ingrosso, 20, har redan en lång karriär som artist bakom sig. Han är son till Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso och har mer eller mindre växt upp i nöjesbranschen. Han har tidigare tävlat i Lilla Melodifestivalen och 2017 gjorde han debut i Melodifestivalen med Good lovin. Han slutade på en femteplats.

Edward Blom – Livet på en pinne.

Edward Blom, 47, är kulturhistoriker och gastronom. Han har medverkat i olika tv-program, haft en egen Youtube-kanal och skrivit flera böcker. Till julen 2016 spelade han in en singel, Nu lagar vi julen.

John Lundvik – My turn.

John Lundvik har varit med i Melodifestivalen tidigare, men då som låtskrivare. Han har ett förflutet som friidrottare och har tidigare skrivit OS-låten All about the gaze.

Kikki Danielsson – Osby Tennessee.

Kikki Danielsson, 65, som under presskonferensen får ledas upp på scenen eftersom hon vrickat foten, är årets mest rutinerade artist. Hon har deltagit i Melodifestivalen nio gånger och vunnit två av dessa. Hon är just nu aktuell i Så mycket bättre i TV4.

Sigrid Bernson – Patrick Swayze.

Sigrid Bernson har gjort sig känd som professionell dansare i Let’s dance och släppte sin debutsingel tidigare i år.

Kampferdrops – Solen finns kvar hos dig.

Kamferdrops är sångerskans Heidi Musums artistnman. Hon kommer från Oslo, Norge och hade tidigare i år en jättehit med covern Jag trodde änglarna fanns, som urspungligen skrevs för Kikki Danielsson.

Deltävling 2 – Göteborg 10 februari:

Ida Redig – Allting som vi sa.

Ida Redig albumdebuterade 2010 och gav förra året ut sitt tredje album, som var helt på svenska. Hon har tidigare uppträtt i bland annat Musikhjälpen i P3. Hon gör debut i Melodifestivalen.

Jonas Gardell – Det finns en väg.

Jonas Gardell, 54, är skådespelare, dramatiker, författare och komiker. Han har genom sin långa yrkeskarriär vunnit en mängd priser, bland annat en Guldbagge och Kristallen. 2012 och 2013 gav han ut triologin Torka aldrig tårar utan handskar. Böckerna, som handlar om homosexuellas situation i Sverige på 1980-talet under HIV-epidemin, rönte stora framgångar och blev även en hyllad tv-serie.

Margaret – In my cabana.

Margaret, som kommer från Polen, har haft flera radiohits, bland annat Cool me down. Hon har tidigare vunnit priser vid MVT Music Awards och nu debuterar hon i Melodifestivalen.

Liamo – Last breathe.

Liamo är artistnamnet för Liam Cacatian Thomassen. 20-åringen vann Idol 2016 och gör nu debut i Melodifestivalen.

Samir & Viktor – Shuffla.

Duon Samir & Viktor består av Samir Badran och Viktor Frisk som bildades 2014. De deltog i Melodifestivalen 2015 med Groupie och 2016 med låten Bada nakna.

Mimi Werner – Songburning.

Det här är andra gången musikalartisten och låtskrivaren Mimi Werner, 27, tävlar i Melodifestivalen. 2016 tävlade hon med bidraget Ain’t no good.

Stiko Per Larsson – Titta vi flyger.

Bidraget röstades fram som vinnare i tävlingen P4 Nästa och vinsten bestod av en plats i Melodifestivalen.

Deltävling 3 – Malmö 17 februari:

Martin Almgren – A bitter lullaby.

Martin Almgren, 30, från Lindesberg vann talangtävlingen Idol 2015. Samma år gav han ut albumet Can’t hold me down och tidigare i år kom uppföljaren Changing Street.

Dotter – Cry.

Dotter är artistnamnet för Johanna Jansson. Hon har tidigare bland annat varit med och skrivit Mariette Hanssons melodifestiovallåt A Million Years. Artistnamnet bygger på att hon är dotter till Moder Jord.

Moncho – Cuba Libre.

Moncho heter egentligen Ramón Monserrat och kommer från Uppsala. Han debuterade som artist 2015 och är en del av hiphopgruppen Löst Folk. Det här är hans debut i Melodifestivalen.

Méndez – Everyday.

Méndez, tidigare DJ Méndez, är artistnamnet för Leopoldo Jorge Méndez Alcayaga, 42. Han fick sitt stora genombrott med låten Razor Tounge. Han ställde upp i Melodifestivalen 2002 och 2003.

Kalle Moraeus och Orsa Spelmän – Min dröm.

Musikern och programledaren Kalle Moraeus är vi vana att se i program som Så ska det låta och Moraeus med mera. Han deltog i Melodifestivalen 2010 med bidraget Underbart och 2015 var han med som mellanakt.

Jessica Andersson – Partyvoice.

Jessica Andersson, 44, slog igenom i dokusåpan Fame Factory 2002. Hon bildade senare duon Fame tillsammans med Magnus Bäcklund som också deltog i dokusåpan, och de tävlade i Melodifestivalen både 2003 och 2004. 2003 vann de hela tävlingen med Give me your love, och kom femma i Eurovision song contest.

Barbi Escobar – Stark.

Barbi, eller Barbara som hon egentligen heter, sjunger framför allt soul och R’n’B. Hon har tidigare spelat som förband åt bland annat Black Eyed Peas och Blackstreet. Hon debuterar nu i Melodifestivalen.

Deltävling 4 – Örnsköldsvik 24 februari:

Felicia Olsson – Break that chain.

Felicia Olsson tävlade i Melodifestivalen 2013, då med låten Make me no 1. Förutom att syssla med musik, jobbar hon också som lärare.

Felix Sandman – Every single day.

Felix Sandman tävlade i Melodifestivalen också i år, då som en del av pojkgruppen FO&O. I september i år meddelade bandmedlemmarna att de nu vill satsa på sina egna solokarriärer, men att de säkerligen kommer att uppträda tillsammans igen i framtiden.

Felix Sandman.

Felix Sandman.

Mariette  – For you.

Mariette Hansson tävlar för tredje gången i Melodifestivalen nästa år. Hopn deltog i tävlingen både 2015 och 2017 och har som bäst placerat sig på en tredjeplats.

Mariette Hansson

Mariette Hansson.

Rolandz – Fuldans.

Komikern och skådespelaren Robert Gustafssons rollkaraktär Roland Järverup är sångare och frontman i dansbandet Rolandz. Idén bakom bandet var att göra en hyllning till karaktären Roland, som är huvudperson i Killinggängets film Torsk på Tallinn. Bandet ”slog igenom” 2008 i Dansbandskampen. Nu debuterar bandet i Melodifestivalen.

Rolandz.

Rolandz.

Emmi Christensson – Ikarus.

Emmi är en rutinerad musikalartist som bland annat har medverkat i Fantomen på operan över 500 gånger.

Emmi Christensson.

Emmi Christensson.

Elias Abbas – Mitt paradis.

Elias Abbas, 15, från Rinkeby debuterade tidigare i år med singeln Min Queen. Elias har tidigare berättat att han han vill vara en motpol till den hårda rappen som ofta förknippas med förorten. Han vill skapa glad musik om kärlek och förmedla att det går att lyckas oavsett var man kommer ifrån, om man bara jobbar riktigt hårt.

Elias Abbas.

Elias Abbas.

Olivia – Never learn.

Olivia är 19 år gammal, kommer från Göteborg och studerar till fysioterapeut vid sidan av musiken.

Olivia.

Olivia.

Här är alla tävlande i deltävling 4.

Här är alla tävlande i deltävling 4.

Hela turnéschemat för Melodifestivalen:

Deltävling 1 – Karlstad 3 februari (Löfbergs Arena)

Deltävling 2 – Göteborg 10 februari (Scandinavium)

Deltävling 3 – Malmö 17 februari (Malmö Arena)

Deltävling 4 – Örnsköldsvik 24 februari (Fjällräven Center)

Andra chansen – Kristianstad 3 mars (Kristianstad Arena)

Final – Stockholm 10 mars (Friends Arena)

Här är hela startfältet i Melodifestivalen 2018.

Här är hela startfältet i Melodifestivalen 2018.

Foto: IBL, SVT

Läs också:

De blir programledare för Melodifestivalen 2019

Här är alla städer i Melodifestivalen 2019

Uppgifter: Jan Malmsjö aktuell för Melodifestivalen