Allt du behöver veta om Martin Almgren

Idolvinnaren Martin Almgren är en av finalisterna i /i>Melodifestivalen 2018. Debuten i tävlingen med låten A bitter lullaby är en revansch mot mobbarna, enligt artisten själv. "Det är en kampsång", säger han till Aftonbladet.

Martin Almgren gör debut i Melodifestivalen 2018 med låten A bitter Lullaby. Efter den tredje deltävlingen i Malmö knep han en av de två finalplatserna tillsammans med melloveteranen Jessica Andersson.

– Det här är helt stört. Jag vet inte vad jag ska säga. Tack så jättemycket alla ni som har röstat, sa en tagen Martin Almgren i sändning direkt efter finalbeskedet.

Martin Almgren vann Idol 2015

Martin Almgren från Lindesberg slog igenom i Idol 2015.

Men det var absolut ingen självklarhet att Martin Almgren skulle ställa upp i det populära TV4-programmet. Att han överhuvudtaget åkte på auditionen i Åmål kan han tacka vännen Leif ”Robinson-Leif” Svensson för. Enligt Martin Almgren ringde vännen och tjatade på honom – i tre veckor – innan han gav med sig.

– Jag trodde inte att de ville ha mig. Och då att slösa bort en hel dag på att stå i kö. Så när Leif kom och planerade att göra en rolig grej av det, då vart det ploj. Så jag bestämde mig för att haka på, det skulle ju inte bara bli fokus på mig. Sedan blev det ju bara mer, och mer, och mer… sa han till Linde Nytt i december 2015.

Martin Almgren sjöng The weight av The band för Idol-juryn – bestående av Anders Bagge och Molly Sandén. Det blev en guldbiljett och resten är som bekant TV4-historia.

Se Martin Almgrens audition till Idol 2015:

I december 2015 tog Martin Almgren hem hela Idol 2015 med vinnarlåten Can’t hold me down.

Innan Idol-äventyret arbetade Martin Almgren som lastbilschaufför. Ett yrke han fått lägga på hyllan – inte bara på grund av sin musikkarriär utan också på grund av två diskbråck.

Fritiden ägnade han gärna åt musik. Det blev ofta 60-tals- och tidig 70-talsmusik i något av de tre banden han spelade med hemma i Lindesberg. Bland sina musikaliska förebilder nämner han The Band, Beatles, Van Morrison och Elvis.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Sjöng i kör

Martin Almgren sjöng också i den lokala manskören Harmoni. Martin Almgren är numera hedersmedlem i Harmoni.

– Det är rätt skönt att göra något helt annat ibland, få sjunga stämmor och vara en del av det, sa han till Norra Skåne i oktober 2015.

Förutom musiken beskriver sig Martin Almgren som något av en tekniknörd som framförallt gillar telefoner och datorer.

Martin Almgren A bitter lullaby

Men uppväxten i Lindesberg var allt annat än en dans på rosor. Martin Almgren har tidigare berättat om mobbningen under skolåren. I dag har han lärt sig att omvandla ilskan till energi.

Martin Almgren sprutar champagne

Martin Almgren på Melodifestivalens efterfest i Malmö. Foto: Aftonbladet/IBL Bildbyrå

– Det var folk som hackade på mig, det var mobbning, men när jag var 15 bast vände jag det och kände ”nu jävlar ska jag visa dem”, säger han till Aftonbladet.

Debuten i Melodifestivalen 2018 med låten A bitter lullaby beskriver han också som en kampsång för alla dem som någon gång mått dåligt.

Martin Almgren ser sig också som en viktig del i årets startfält.

– Det kanske är bra att det finns artister som mig som inte är exakt i mediemallen. De ungdomar och vuxna som känner sig lite… inte minst i dagens samhälle med så mycket utseendefixering är det nog bra att det får vara en skäggig bergslagare med i tv också, säger han till Aftonbladet.

Martin Almgrens flickvän

Under Idol-resan var dåvarande sambon Ida Sjöberg också en viktig stöttepelare i Martin Almgrens liv. I samband med Idol-äventyret hintade artisten till och med om bröllop.

Men i slutet av 2016 tog relationen slut efter tolv år ihop varav sex år som sambos.

Martin Almgren och ex-sambon Ida Sjöberg under Idol 2015.

Martin Almgren och ex-sambon Ida Sjöberg under Idol 2015. Foto: Aftonbladet/IBL Bildbyrå

– Vi var ju ihop så tidigt också så vi hade liksom växt ihop. Men vi är bra vänner i dag, säger han till Expressen.

I samband med Melodifestivalen 2018 lämnar han ett något kryptiskt svar om sin nuvarande relationsstatus.

– Jag är ”not available”. Det finns väl någon liten… säger han till Expressen.

För Hänt berättar Martin Almgren att han träffar en tjej från Malmö.

– Jag var nere i Malmö och jobbade när vi sprang på varandra. Jag blev intresserad och letade upp henne på Facebook och skrev till henne, säger han till Hänt.

Martin Almgren Chris Kläfford

Chris Kläfford och Martin Almgren

Chris Kläfford och Martin Almgren på Melodifestivalens efterfest i Malmö. Foto: Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Martin Almgren är dessutom vän med en annan Idol-bekanting – Lindesbergaren Chris Kläfford som vann Idol 2017. Under säsongen fanns Martin Almgren på plats och stöttade sin vän, skriver Nyheter24.

I samband med den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2018 fanns Chris Kläfford på plats för att stötta vännen.

– Det gick skitbra. Det fattade jag sedan innan, att han skulle gå vidare. Martins röst i dag var jättebra. Och låten var riktig pampig. Jag rös flera gånger. Det är mäktigt alltså, recenserade Chris Kläfford efteråt för Expressen.

Fakta Martin Almgren

Namn: Karl Martin Ingemar Almgren

Född: 19 december 1987 i Lindesberg

Aktuell: Martin Almgren är just nu aktuell i Melodifestivalen 2018 med låten A bitter lullaby.

Genombrott: Slog igenom i Idol 2015 som han också vann.

Album: Martin Almgren har släppt albumen Can’t Hold Me Down (2015) och Changing Street (2017).

Läs också:

Här är alla artister som deltar i Melodifestivalen 2018

Här är startordningen i Melodifestivalen 2019