Andra chansen försvinner från Melodifestivalen 2022

Oscar Zia är programledare för Melodifestivalen 2022

Oscar Zia är programledare i Melodifestivalen 2022.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det kommer inte att bli några artistdueller i momentet Andra chansen i Melodifestivalen 2022. Istället ersätts programmet av ett nytt format.

IAndra chansen i Melodifestivalen har de bidrag som kom på tredje och fjärde plats i deltävlingarna fått en ny chans att ta sig till final.

Från början gick två bidrag vidare till final men sedan 2015 har det varit fyra bidrag. Sedan år 2007 är upplägget utslagning där bidragen mött varandra i dueller.

Se också: Största snackisarna i Melodifestivalen

1:24

Efter reklamen: Största snackisarna i Melodifestivalens historia

(1:24)

Andra chansen infördes år 2002, samma år som festivalen började använda sig av deltävlingar, och har funnits med varje år sedan dess. Men nu tas upplägget med duellerna bort.

Ingen Andra chansen i mellon

För när Melodifestivalen 2022 drar igång är det med ett nytt upplägg.

Melodifestivalens projektledare Anette Brattström, säger till SVT att Andra chansen har tjänat ut sitt syfte, eftersom tanken från börjar var att artisterna skulle få en möjlighet att göra om sina nummer.

– Det görs inte riktigt i dag därför att artisternas nummer är nästintill perfektion inrepeterade. Det görs väldigt få ändringar och då tyckte vi att idén med Andra chansen har fallit. Vi vill göra mer av en upptrappning inför en final.

Så fungerar semifinalen i Melodifestivalen

Istället för Andra chansen kommer Melodifestivalen 2022 innehålla en semifinal.

I deltävlingarna kommer två låtar att gå direkt till final, och två går vidare till semifinal. I semifinalen delas de åtta bidragen upp i två grupper som tävlar inbördes. De två som får flest röster i respektive grupp får tävla i finalen.

– Det finns en större spänning i att det är fyra som möts, säger Anette Brattström till SVT.

Hit kommer Melodifestivalen 2022

Efter startskottet i Malmö lördag den 5 februari åker Melodifestivalen vidare till Göteborg (12 februari), Linköping (19 februari), Lidköping (26 februari), Örnsköldsvik (5 mars) och slutligen till Stockholm (12 mars).

Oscar Zia är årets programledare.

Källa: SVT